Connect with us
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicii din prima linie vor primi un spor de 30% și pensie pentru copiii cadrelor medicale decedate

Economic

Klaus Iohannis a semnat decretul. Sute de mii de români sunt afectați de noua lege: ce este și cum ajută darea în plată

Klaus Iohannis tocmai ce a promulgat legea care a modificat și completat Legea 77/2016 – Legea Dării în plată. Aceasta se referă la darea în a imobilelor cu scopu stingerii obligațiilor de plată deschise prin credite. Află din rândurile de mai jos mai mute informații despre cei care vor fi afectați de această modificare a legilor.

Klaus Iohannis a semnat decretul. Sute de mii de români sunt afectați de noua lege: ce este și cum ajută darea în plată

Modificările aduse legii nr.77/2016 îi afectează pe cei care nu își pot plăti creditele la bănci, instituții financiare nebancare (IFN-uri) și cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor. Totodată „impreviziunea” este definită în 2 condiții:

a) „pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creștere de peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Națională a României la data transmiterii notificării de plată și cursul de schimb publicat de Banca Națională a României la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.(1^2) În scopul aplicării prevederilor prezentei legi este necesară menținerea pragurilor valorice prevăzute la alin. (1^1) lit. a) și b) în ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată.(1^3) Prezumțiile prevăzute la alin. (1^1) au caracter absolut. Creditorul care formulează contestație, conform art. 7, are obligația de a dovedi omisiunea îndeplinirii condițiilor de admisibilitate a notificării de dare în plată, prevăzute la alin. (1) lit. a)-d)“.

Noua formă a Legii Dării în plată face ca impreviziunea să fie prezumată în favoarea consumatorului. Astfel echilibrarea și continuarea contractului de credit sunt prioritare. Încetarea contractului de credit se va face doar în cazul imposibilității vădite a continuării sale.

Creditorul poate să ia locuința debitorului, persoanei fizice, în condițiile în care să:

„aibă o obligaţie faţă de creditorul său (instituţie de credit, instituţiie financiară nebancară sau cesionar); valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro; creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă; consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea măsurii“.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top