Economic

Liberalizarea pieței de energie electrică. Cum putem evita scumpirea electricității de la 1 ianuarie 2021

Anul 2021 vine cu multe noutăți pentru români. Dacă anul 2020 ne-a surprins mai puțin plăcut, în ceea ce privește sănătatea, se pare că anul 2021 vine cu vești ceva mai bune din acest punct de vedere. Din punct de vedere al economiei, noutățile nu sunt bune pentru toată lumea. Piața de energie electrică se va liberaliza complet de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că putem alege ce furnizor dorim. Totuși, românii nu au fost prea informați în acest sens, ceea ce reprezintă un mare dezavantaj.

Ce furnizor de energie electrică să alegem

Piața energiei electrice va fi liberalizată complet, începând cu 1 ianuarie 2021. Această schimbare înseamnă că toți consumatprii de electricitate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte, unde se anunță măriri destul de mari. Dacă nu stabilești un alt furnizor, vei trece, automat, la piața universală.

„În primul rând, preţurile nu mai sunt stabilite de ANRE. Furnizorii îşi vor stabili preţurile de serviciu universal în funcţie de costurile de achiziţie a energiei. Eu mă aştept şi asta comunicăm de ani de zile de la ANRE – şi asta este normalitatea – ca preţul de serviciu universal să fie cel mai mare preţ din piaţă. Pentru că serviciul universal este ca o plasă de siguranţă pentru consumatorii care, din diverse motive, rămân fără furnizor: furnizorul dă faliment, decide să iasă din piaţă sau să renunţe la contracte. Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia să preia acei consumatori de pe o zi pe alta şi trebuie să achiziţioneze energia suplimentară de pe Piaţa pentru Ziua Următoare sau Piaţa de Echilibrare, unde sunt cele mai mari preţuri”, a explicat Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Totuși, românii nu au fost informați în acest sens, ceea ce înseamnă că oamenii nu știu ce au de făcut în această situație și riscă să rămână captivi la vechii furnizori, unde prețurile de la ofertele actuale vor crește cosniderabil.  Cel mai mult vor pierde cei care rămân clienții companiei Enel, care va livra energie de la 1 ianuarie 2021 cu 18%, 23% sau chiar 26% mai scumpă decât în decembrie 2020, în funcție de regiunea din care aceștia provin.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat că situația a fost remediată abia în luna decembrie, deoarece ANRE a obligat furnizorii să notifice toţi clienţii pe care îi au în portofoliu, în cursul lunii decembrie, că pot opta în cursul anului 2020 pentru un furnizor de piaţa concurenţială sau dacă nu, rămân în piaţa universală cu preţul care este mai mare.

Totuși, românii ar fi trebuit să afle mai devreme despre aceste schimbări și să analizeze bine toate ofertele de pe piața liberă, pentru a ști ce să aleagă.

În anul 2020, ANRE nu a realizat nicio campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică, fără a le permite oamenilor să analizeze situația și să acționeze așa cum trebuie. Prima postare pe site-ul ANRE a unei activități de Informare privind liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020.

Totuși, situația nu va rămâne așa prea mult timp, conform legislației în vigoare. Legea 123/2012 stabilește, la art. 55, alin. 1, că furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.

Pentru a ne face o idee clară, putem accesa aici comparatorul de tarife pus la dispoziție de ANRE.În luna ianuarie a noului an, furnizorii mai au obligaţia să facă o notificare către clienții lor  iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială. Mai mult, putem schimba furnizorul oricând de-a lungul anului, pentru a ne asigura că nu pierdem o ofertă mai bună.

Acest articol a fost actualizat la: 8 ianuarie 2021 20:11

Share
Scris de
Stoiu Maria