Connect with us
Majorarea punctului de pensie cu 40% declarată constituțională! Ce spune CCR

Economic

Majorarea punctului de pensie cu 40% declarată constituțională! Ce spune CCR

Legea prin care se majorează punctul de pensie cu 40% a fost declarată constituțională de către CCR. Miercuri, 13 ianuarie 2020, instituția a respins sesizarea Guvernului cu privire la această lege, considerând că actul normativ este constituțional.

Majorarea punctului de pensie cu 40% este constituțională

Curtea Constituțională a României a stabilit astăzi că legea care vizează majorarea punctului de pensie cu 40% este constituțională. Urmează ca actul normativ să fie trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis care, la rândul său, poate să o trimită în Parlament pentru reexaminare.

Decizia Curții Constituționale vine în contextul în care Guvernul României pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, iar în acest context, șansele ca pensiile să fie majorate cu 40% sunt minime.

Cel mai probabil, Parlamentul va anula creșterea pensiilor cu 40% și va păstra creșterea cu 14% așa cum a stabilit Guvernul PNL anul trecut.

Majorarea pensiilor a fost votată pe 22 septembrie 2020

Reamintim faptul că Parlamentul a votat pe 22 septembrie 2020, majorarea pensiilor cu 40%.

„Țara aceasta nu o să poată plăti aceste pensii decât într-un singur mod, prin creșterea de taxe. Nicio țară din lume nu a crescut cu 40% de la o lună la alta fără să fi găsit o resursă de aur, de petrol. Ce se va întâmpla dacă legea va intra în vigoare: împrumuturi masive pe piețele interne sau externe. Acest amendament nu are cum să se transforme în ceva bun pentru România, declara anul trecut”, deputatul USR, Claudiu Năsui.

Potrivit Executivului, Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

Câți pensionari sunt în România

Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent. De asemenea, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top