Connect with us
Măsuri bugetare pentru 2021. Ce se întâmplă cu punctul de amendă și salariile bugetarilor. Foarte mulți români nemulțumiți

Economic

Măsuri bugetare pentru 2021. Ce se întâmplă cu punctul de amendă și salariile bugetarilor. Foarte mulți români nemulțumiți

Măsuri bugetare pentru 2021. Ce se întâmplă de la anul cu punctul de amendă, cu salariile bugetarilor și cu pensiile speciale ale primarilor. Ministrul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care care prevede o serie de măsuri fiscal-bugetare pentru 2021. Aflați în cele ce urmează despre ce măsuri este vorba.

Măsuri bugetare pentru 2021

Proiectul de Ordonanță de Urgență care urmează să fie adoptat de Guvern conține mai multe măsuri fiscal-bugetare, printre care plafonarea veniturilor bugetarilor, amânarea pensiilor speciale ale primarilor pentru 2022 și menținerea punctului de amendă la 145 de lei.

„Luând în considerare că începând cu 1 ianuarie 2020 valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, a fost stabilită la suma de 2.230 de lei, ceea ce ar însemna ca punctul de amendă să fie 223 de lei, adică cu aproape 50% mai mult, este necesară luarea unei măsuri temporare de stabilire a unei valori fixe a punctului-amendă, pentru anul 2021, se arată în proiectul normativ”, se arată în actul normativ.

Potrivit notei de fundamentare, neadoptarea acestor măsuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 1,55% din produsul intern brut în anul 2021, afectând sustenabilitatea finanțelor publice.

Proiectul prevede scutirea de TVA până la 31 decembrie 2022, pentru livrarea de vaccinuri și de dispozitive medicale pentru diagnostic în vitro (kituri de testare) COVID-19, precum și pentru serviciile strâns legate de livrările de astfel de vaccinuri și dispozitive.

Vor fi acordate vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021.

În 2021 vor fi plafonate indemnizațiile, sporurile, primele, sau alte compensații, la valoarea din decembrie 2020. Vor fi plafonate și pensiile parlamentarilor, ale magistraților, ale militarilor, nefiind indexate cu rata inflației.

Precizăm faptul că de la 1 ianuarie 2021, salariul minim pe economie urmează să fie majorat cu 40 de lei net, adică cu o creștere de 3 %, până la 1.386 lei. Anunțul a fost făcut luni, 28 decembrie, de către premierul României, Florin Cîțu.

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top