Categorii Economic

Medicii nu mai primesc stimulent de risc. Decizia oficială a CCR

Criza sanitară a momentului a provocat numeroase complicații în rândul oamenilor, precum și în mai multe domenii de activitate. Nemilosul virus încă este o amenințare, dovadă stând numărul tot mai mare de persoane infectate. În prima linie în lupta cu nemilosul virus stau, în special, medicii, ale căror vieți sunt foarte expuse zi de zi. În urmă cu câteva luni, Guvernul a decis să ofere acestora și tuturor celor ce reprezintă personalul medic, un stimulent de risc de 2500 de lei. Cu toate acestea, ei nu vor mai primi acest ajutor, după ce CCR a decis că bonusul e neconstituțional.

Și profesorii ar putea fi lipsiți de stimulent de risc

Camera Deputaților a aprobat inițiativa legislativă conform căreia să fie acordat medicilor, personalului medico-sanitar, paramedical, dar şi celui auxiliar, implicat în transport, echipare, evaluare, diagnosticarea pacienţilor infectaţi, un stimulent de risc în valoare de 2500 de lei pe timpul stării de urgență și de alertă, pentru expunerea din timpul serviciului. Ulterior, s-a decis acordarea acestui bonus și medicilor de familie.

Acordarea bonificației pe parcursul stării de alertă a fost considerată neconstituțională de către Curtea Constituțională, la solicitarea Guvernului României. Astfel, medicii vor rămâne fără acest ajutor, în urma deciziei CCR, ceea ce le-a stârnit nemulțumirea. Federația Sanitas a transmis un mesaj dur către cei care au luat această hotărâre, susținând că oamenii din acest domeniu așteaptă o lămurire în acest sens și sunt curioși ce fel de surprize le mai poate pregăti statul.

„Acordarea stimulentului de 2500 de lei și pentru perioada stării de alertă anulată de Curtea Constituțională, la solicitarea Guvernului României! Așteptăm motivarea pentru detalii! Până atunci, ne întrebăm ce surprize îi mai așteaptă pe EROII ÎN HALATE ALBE și atragem atenția tuturor factorilor de decizie din această țară că paharul promisiunilor neonorate s-a umplut!”, a transmis Federaţia Sanitas pe pagina de Facebook.

Bugetul care a fost alocat pentru plata acestui stimulent de risc a fost de 120 de milioane de euro și acoperea 75.000 de beneficiari, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care a explicat și că fondurile ar putea fi suplimentate dacă este necesar.

Luni, 21 septembrie, Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care se acordă, în perioada stării de urgenţă şi de alertă, un stimulent de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar. Acest proiect a mers acum către Camera Deputaților însă, având în vedere ultimele decizii, acesta ar putea fi respins.

Share
Scris de
Andreea Oprea