Connect with us
OUG credite: Suspendarea /amânarea ratelor la credite prima casa, ipotecare, carduri de credit

Economic

OUG credite: Suspendarea /amânarea ratelor la credite prima casa, ipotecare, carduri de credit

OUG credite a fost emisă ieri și aprobată de guvernul României și dă posibilitatea suspendării plății ratelor la creditele prima casă, creditele ipotecare, creditele de nevoi personale, leasing și carduri de credit. Ordonanta de urgență dată de guvern este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

OUG credite: Se poate amana plata ratelor până la 9 luni

OUG credite suspendare amanare rate credite

OUG credite suspendare amanare rate credite ipotecare, credite de nevoi personale, credit prima casa, leasing, card de credit

Ordonanța de Urgență dată de guvernul României prevede că se poate amâna plata ratelor bancare până la 9 luni pentru toate persoanele fizice și juridice din România. Ordonanța vine în completarea recomandărilor Bănci Naționale Române.  Este important de menționat că persoanele care se încadrează în ordonanta dată de guvern pentru credite, sunt persoanele care nu au restanțe la bănci sau IFN-uri.

Care este procedura de suspendare / amanare a plăți ratelor?

Conform ordonanței de guvern, care încă nu are normele de aplicare publicate, procedura este simplă. În primă fază orice client creditor al băncii, firmei de leasing sau IFN, trebuie să ia legătura cu banca prin telefon și să ceară acest lucru. Poate beneficia de aceasta facilitate orice persoană fizică sau juridică care este sau nu afectată de pandemia de coronavirus.

După telefonul dat la bancă, în funcție de fiecare unitate bancară sau fiecare IFN, companie de Leasing, este posibil să demarați o procedură în acest sens. Banca vă poate pune să semnați un act de prelungire a creditului cu intervalul solicitat. Nu este nevoie să cereți amânarea ratelor pe nouă luni, puteți opta în intervalul 1-9 luni.

Persoanele interesate de suspendarea / amanarea ratelor în baza OUG pe credite pot solicita acest lucru doar cât în România este declarată starea de urgență. După ce președintele României ridică decizia de a ieși din starea de urgență nu se mai pot depune cereri în acest sens.

Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice, asigură că prin normele guvernului va facilita ca procedura să fie simplă și fară prea multă birocrație. Iată pe larg despre fiecare tip de credit în parte. De asemenea asigură că va obliga băncile ca creditele amântate, suspendate să nu aibă dobânzi majorate sau penalități.

OUG: Amanare / suspendare plată Credit Prima Casă

La creditele prima casă acordate de bănci și garantate de stat cu 40% din valoare, se poate suspenda plata ratelor sau amanarea lor cu pâna la 9 luni. Banca în aceasta perioadă nu va percepe dobânzi sau penalități pentru neplata creditelor și nici nu va înscrie persoana în biroul de credit pentru neplată. Durata creditului va fi exstinsă cu 9 luni sau suma datorată pe perioada amănării la creditul prima casa poate fi impărțită în transe lunare de recuperare a restanței acumulate, potrivit OUG emisă de Guvernul României. Nu se aplică dobânzi sau penalități la creditele prima casă.

OUG: Amanare / suspendare plată Credit Ipotecar

OUG credite prevede amânarea ratelor și la creditele ipotecare, în aceeași procedura ca la cele de tip prima casă, dar rambursarea sumei se va face în maxim 5 ani de la data revenirii la plata ratelor. Adică fie impărtiți suma și adaugați la rata lunară o sumă fixă pentru a recupera într-un anumit număr de luni ratele restante, fie rambursați integral, fie impărțiți pe 5 ani suma. Acest lucru înseamnă că rata dumneavoastră va fi mărită. Cererea se face în prima fază telefonic, ulterior prin urmați normele băncii.

Amanare / suspendare plată credit de nevoi personale / Leasing / IFN / Card credit

La creditele de noi personale procedura este aceeași ca la cele două credite de mai sus, doar că în acest caz creditul poate fi prelungit cu 9 luni, astfel că rata lunară după suspendarea / amânarea ratelor să nu fe simtită în bugetul dumneavoastră. La companiile de Leasing sau IFN procedura este aceeași protrivit OUG Credite.

La cardurile de credit, multe bănci și-au anunțat inteția de a prelungi perioada de grație pentru depunerea rulajului lunar, iar acum conform OUG acesta poate fi prelungit până la 9 luni.

Nota importantă: Doar persoanele fizice sau juridice care nu au restanțe la bănci pot beneficia de această facilitate. OUG credite și facilitatea amanării ratelor sau suspendării lor se poate face doar pe perioada stării de urgență.

Ce recomandă specialiștii în economie?

Specialiștii în economie recomandă să adoptați această măsură doar dacă este nevoie și dacă o faceți să fiți atenți la anexele contractuale pe care le semnați și clauzele acestora. Evitați riscul ca banca, IFN-ul sau firma de leasing să adauge comisioane suplimentare, dobânzi majorate sau alte chestiuni care vă pot afecta suma de plată a ratei în fiecare lună, conform Oronanței de Urgență emisă de guvern venită în sprijinul românilor cu credite. Detalii și pe site-ul guvernului.

VIDEO: Florin Cîțu explică pe larg cum vor putea fi suspendate sau amanate ratele bancare

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top