Economic

OUG pentru creșterea alocațiilor pentru copii ar intra marți în plenul Senatului. Când va avea loc prima majorare

În afară de oameni, mai multe domenii au fost afectate în această perioadă, în special economia, unde au fost produse pagube semnificative. Din cauza pierderilor pe care le-a înregistrat bugetul României în urma acestei crize sanitare, autoritățile au decis că nu este posibilă dublarea alocațiilor într-o astfel de situație, care reprezintă un subiect controversat. Ordonanţa de urgență privind creşterea alocaţiilor pentru copii ar putea ajunge azi în planul Senatului, însă, înainte, trebuie îndeplinite anumite condiții.

OUG pentru creșterea alocațiilor pentru copii ar intra marți în plenul Senatului. Când va avea loc prima majorare

Creșterea pensiilor și a alocațiilor este un subiect controversat, despre care toată lumea vorbește în ultima perioadă. La nivelul autorităților responsabile, părerile sunt împărțite și, de cele mai multe ori, contradictorii, ceea ce induce o stare de confuzie între oameni. Deși era prevăzută dublarea alocațiilor, aceste procente sunt de domeniul trecutului și nu pot fi aplicate în acest moment, având în vedere că economia României a fost afectată semnificativ.

Comisia pentru muncă a Senatului are marți, ora 10.00, sedința pentru a da un raport pe proiectul de lege care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede majorarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Plenul Senatului se va reuni tot marți, de la ora 14.00, și OUG ar putea intra la vot, sub rezerva primirii raportului.

Ordonanța a creat multe discuții în ultimele săptămâni. Pe 30 iulie, preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a afirmat că această Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor pentru copii este „o altă ipocrizie marca PNL”. De altfel, el a afirmat că rămâne de văzut dacă PNL va respecta această îndatorire, respectiv dublarea alocațiilor.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea alocaţiilor. Potrivit noii legi adoptate de Parlament, acestea trebuie să ajungă la 300 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani şi la 600 de lei pentru cei între 0 şi 2 ani şi pentru copiii cu dizabilităţi de la 0 la 18 ani. Însă, aceste sume vor fi atinse în timp, în urma mai multor măriri, de două ori pe an în următoarea perioadă.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul este prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Share
Scris de
Andreea Oprea