Economic

Regulă strictă pentru agenții economici: informații live către ANAF. Când va intra în vigoare măsura

Economia a fost mereu un subiect important, de care depinde buna funcționare a țării. Autoritățile responsabile au căutat mereu modalități de a crește bugetul statului, iar acum, având în vedere că acest domeniu a fost greu încercat și afectat de pandemia de coronavirus care a provocat numeroase pagube, vor fi făcute mai multe eforturi. Astfel, un aport la bugetul statului îl vor aduce agenții economici, cărora le va fi impusă o nouă regulă, începând de la 1 iulie. Proiectul a fost adoptat în urmă cu 17 ani, dar amânat.

Regulă strictă pentru agenții economici: informații live către ANAF. Când va intra în vigoare măsura

Proiectul prevede o comunicare live a activității agenților economici cu ANAF. Conform acestei măsuri, chiar și atunci când o persoană va merge să ia o pâine de la un magazin mic, datele bonului fiscal vor ajunge la ANAF și, în plus, informația va putea fi verificată de pe un telefon mobil. De exemplu, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat că orice persoană ANAF, dacă se află în magazin, poate verifica pe telefon dacă informația a fost sau nu bătută pe casă.

Începând din 10 iunie, furnizorii de aparate de marcat electronice fiscale vor putea beneficia de acces gratuit la acest program, pentru a descoperi cum funcționează. Până în 31 ianuarie 2021, toate companiile vor fi conectate la ANAF. Din 1 iulie și până la 30 septembrie, vor intra în acest proces companiile mari, respectiv 30.000 de case de marcat, urmate de companiile mijlocii și mici, care vor finaliza procesul până în 2021.

Acest proiect va asigura atât o mai bună comunicare a statului cu firmele și populația, cât și o implicare mai redusă a acestuia în activitate. În plus, Florin Cîțu a precizat că, în urma aplicării acestei măsuri, precum și a altora din următoarea perioadă, bugetul României va avea de câștigat.

„Acest proiect e parte din proiectul mare de informatizare, e primul pas. Urmează fişierul electronic prin care companiile vor trimite informaţiile electronice către ANAF şi tot în acest an e-facturare. Tot acest pachet înseamnă minimum două puncte procentuale venituri la buget. Dacă ne uităm la PIB-ul de astăzi, 20 miliarde de lei vin doar din această informatizare. Este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată. Dacă ne uităm la cât investim în sistem versus ce aducem nu există un randament echivalent.”, a precizat Florin Cîţu,

 

 

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More