Connect with us
Se modifica Legea pensiilor. Cum poate fi dovedită vechimea vechimea în muncă

Economic

Se modifica Legea pensiilor. Cum poate fi dovedită vechimea vechimea în muncă

Luni, 3 august, a fost trimis în dezbatere Consiliului Economic și Social un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea pensiilor. Printre altele, acesta prevede și modalitatea în care, în anumite situații, se poate dovedi vechimea în munca. Este vorba despre perioada de dinaintea datei de 1 aprilie 2001.

Se modifica Legea pensiilor. Cum poate fi dovedită vechimea vechimea în muncă

Concret, proiectul propune ca, în cazul în care vechimea unei persoane nu mai poate fi demonstrată deoarece cartea de munca a fost deteriorată sau pierduta sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai exista arhiva acestuia, persoanele care vor sa se pensioneze și nu pot dovedi vechimea in muncă necesară, să ceară informații caselor de pensii.

„În situații excepționale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de muncă, declarați an condițiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informațiilor existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare, dacă informațiile preluate din carnetul de muncă sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronică.”, se arată în proiectul de OUG.

La începutul anului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea că nu toate cărțile de muncă sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate în arhive care nu pot emite adeverințe de vechime sau care nu mai există și au predat arhiva unor enități care nu pot emite astfel de informații. Aproximativ 20% dintre cărțile de muncă înființate inainte de introducerea REVISAL nu sunt scanate, iar unele dintre cele scanate nu sunt de bună calitate, astfel încât Casele de Pensii nu pot ține cont de ele, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Legea este prea complicată

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că Legea pensiilor este ”o complicăţenie de lege” în care ”lucrurile nu sunt clare” şi a menţionat că ar fi nevoie de mai multe modificări, pe lângă procentul cu care ar urma să crească punctul de pensie. Unele dintre acestea ar fi vârsta de pensionare sau posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top