Connect with us

Economic

Se scumpesc țigările de la 1 aprilie. Cât va costa acum un pachet

Noul an a venit cu multe noutăți pentru români și veștile nu au fost deloc bune, mai ales în ceea ce privește sectorul economic. În 2021 au avut loc mai multe scumpiri, cum ar fi la țigări, la carburanți, dar și la energie electrică. După scumpirea țigărilor din luna ianuarie, urmează una nouă chiar la 1 aprilie, așa cum s-a anunțat din timp.

Noul preț al țigărilor

Acciza la ţigări a crescut deja de la 1 ianuarie 2021 la 533,97 lei per mie, după ce la 1 ianuarie 2020 acciza a fost fixată la 503,97 lei per mie. De la data de 1 aprilie sunt anunțate noi scumpiri. Astfel, nivelul accizei la ţigarete va fi de 563,97 lei/1.000 de ţigarete.

Mai exact, de la data de 1 aprilie, fumătorii vor scoate din buzunar cu circa 50 de bani în plus per pachetul de țigări. Prețul țigărilor este acum cuprins între 19,50 și 24 de lei, la care se adaugă și noua mărire.

Se pare că 80% din prețul final al unui pachet de țigări merge către stat, reprezentând accize, TVA și alte taxe. În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român. De precizat faptul că România are o prosperă piaţă neagră a tutunului, care în ianuarie 2021 dădea 8,6% din totalul consumului.

Prețurile la benzină și motorină sunt tot mai mari

Prețul țigărilor nu este singura creștere de anul acesta. În ultima perioadă, românii sunt tot mai afectați de banii pe care îi scot din buzunar pentru a alimenta mașinile lor. Dacă în urmă cu câteva luni, prețul unui litru de benzină sau motorină era ușor peste 4 lei, acesta a depășit acum cu mult chiar și suma de 5 lei. Spre exemplu, în noiembrie 2020 plăteam pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei, ceea ce înseamnă că plătim acum mai mult cu aproximativ un leu.

Oamenii iau în considerare să folosească mai mult mijloacele de transport în comun sau chiar să-și scoată bicicletele, având în vedere că a venit și vremea bună, favorabilă sportului.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top