Somaj tehnic ce este somajul tehnic și ce salariu primești. Nu se face cerere

19.03.2020
Somaj tehnic ce este somajul tehnic și ce salariu primești. Nu se face cerere

Multe companii își trimit angajații în șomaj tehnic, acesta este prevăzut în legea muncii și este reglementat de stat prin noile măsuri de sprijinire a companiilor. Așa cum vă spuneam într-un articol anterior, somajul tehnic intervine atunci când compania întâmpină dificultăți financiare, tehnologice sau în cazul măsurii luate în starea de urgență de închidere a unor localuri.

Somaj tehnic – Ce dreturi ai

Conform codului muncii, somajul tehnic este posibil să fie acordat de companie în situații extreme, atunci când sunt dificultăți financiare sau tehnologice. După măsura luată de Ministerul Afacerilor Interne, sute de mii de români au intrat în somaj tehnic.

Conform legislației angajatorul poate obliga angajații să intre în somaj tehnic fară acordul acestora și asta presuspune suspendarea contractelor de muncă pe o perioadă determinată și plata salariului de minim 75% din brut, conform legii.

De asemenea în somajul tehnic, angajatul nu poate beneficia și de ajutor de șomaj pentru că relația de muncă nu a încetat ci este doar suspendată?

Pot lucra în altă parte în somaj tehnic?

Nu, pentru că ești în continuare angajat la compania care te-a bagat în somaj tehnic.

Iau bonuri de masă?

Nu se acorda bonuri de masă sau prime în perioada de somaj tehnic.

Trebuie să fac cerere pentru șomajul tehnic?

Șomajul tehnic nu se face la cerea angajatului, ci la decizia angajatorului. Dacă doriți puteți face cerere de concediu, cerere de concediu fară plată sau cere de acordare zile libere pe durata scolilor închise dacă aveți copii sub 12 ani.

Alte informații despre somajul tehnic

Angajații plasați în șomaj tehnic sunt mereu la dispoziția angajatorului și sunt obligați să revină la muncă atunci când compania își reia activitatea. Aceștia vor fi informați de superiorul de serviciu sau de departamentul de resurse umane dacă perioada se scurtează sau prelungește.

Care este perioada maximă de somaj tehnic?

Nelimitată. Atâta vreme cât compania nu intra în faliment.

Guvernul suportă costurile cu șomajul tehnic

Ludovic Orban a anunțat astăzi ca statul va deconta în 30 de zile costurile cu șomajul tehnic ale companiilor, dar nu mai mult de media salariului brut, adica 3000 de ei.

Ce avantaje va aduce trimiterea angajatilor in somaj tehnic?

Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului:

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Cu alte cuvinte, trimiteti oamenii acasa pentru perioada necesara, fara ca asta sa insemne incetarea raporturilor de munca. Ei raman in continuare angajatii dvs. si vor veni la lucru imediat ce ii veti chema din nou.

Iar dvs., angajatorul, reduceti astfel nu numai cheltuielile cu salariile si contributiile, ci si cheltuielile indirecte pe care le atrage dupa sine simpla prezenta a unui angajat in firma: consumabile, decontari diverse, energie electrica, apa la baie, convorbiri telefonice in interes personal.