Connect with us
Ce este șomajul tehnic și câți bani din salariu primești, codul muncii

Economic

Ce este șomajul tehnic și câți bani din salariu primești, codul muncii

Somajul tehnic este soluția cea mai la îndemână a unei firme / companii care se află într-o dificultate tehnică sau economică. În România legislația permite companiilor să trimită agajații în somaj tehnic, iar legea este extrem de clară în acest sens. Mai jos vă explicam pe larg ce înseamnă asta și ce salariu primești cât activitatea companiei este suspendată temporar.

Cu siguranță ați auzit la televizor că multe companii precum Dacia, Ford sau Mobexpert au suspendat activitatea temporar și și-au trimis angajații în somaj tehnic. Iată ce prevede legislația din codul muncii.

Codul muncii, lege Somaj tehnic – Supendarea activității

În situația în care România se află multe companii întâmpină dificultăți în desfăsurarea activității, prin urmare producția nu mai poate fi făcută, iar personalul nu este temporar necesar. Iată ce spune legea:

Somajul tehnic înseamnă întreruperea temporară a activității, adică suspendarea temporară a conractului de muncă, dar și plata a minim 75% din salariu de incadrare”. Pe toată durata în care angajații sunt în șomaj tehnic aceștia sunt disponibili la cererea companiei.

Totodată legea mai prevede și alte măsuri care vin în sprijinul companiei. Se mai poate reduce temporar timpul de lucru, iar salariul va fi diminuat proporțional cu noua normă de lucru.

Pe toată perioada în care angajații se află în somajul tehnic, angajații nu se pot angaja la altă companie sau cere indemnizație de șomaj. Asta pentru că au contractul de muncă suspendat și practic relația cu angajatorul nu este încheiată, ci doar suspendată.

Statul Român, prin Ministrul de Finanțe, a spus că va anunța astăzi în ce măsură statul va sprijini companiile în această perioadă. Sunt peste 13500 de angajați deja în somaj tehnic și urmează alte sute de mii după ce aseară s-a luat decizia de a închide restaurantele, cafenelele și alte localuri de care servesc mâncare.

Firmele cer ajutorul statului

Somaj tehnic, ce prevede codul muncii si codul fiscal

Somaj tehnic, ce prevede codul muncii si codul fiscal

Pentru că nu se știe cât durează perioada de restricție și starea de urgență în România, antreprenorii și reprezentații firmelor din România cer ajutor din partea statului. O parte din solicitări sunt: scutirea de la plata impozitelor, ajutorarea companiilor printr-o lege care să amâne plata ratelor bancare și pentru persoanele juridice și susținerea cu fonduri pentru plata salariilor de minim 75% din salariu net.

Codul muncii și codul fiscal: Reducerea activității și a timpului de lucru

Codul muncii și codul fiscal prevede cum poate angajatorul să reducă timpul de lucru sau reducerea activității. Coform legii angajatorul poate reduce timpul de lucru astfel:

  • Zile lucrătoare de la 5 la 4 zile
  • Ore lucrătoare pe zi de la 8, la 6, 4 sau 2 ore

Reducerea timpului de lucru se face conform legii în urma discuției cu angajații, spre deosebire de somajul tehnic care nu necesita consultarea cu angajatii.

Dacă o companie decide trimiterea angajaților în șomaj tehnic, pe durata suspendării temporare a contractelor de muncă nu se achită contribuții la bugetul de stat.

Atenție, suspendarea temporară a activității prin șomaj tehnic este diferită de suspendarea contractului de muncă prin concediu fară plată.

Concediul fară plată

Angajații nu pot fi obligați să își ia concediu fară plată, acesta se ia doar sub formă de cerere pe o anumită perioadă de timp. Angajatorul nu poate impune astfel de măsuri. Abuzurile, dacă vă confruntați cu ele, trebuie reclamate la ITM în județul în care vă desfășurați activitatea.

Forța majoră

Orice contract individual de muncă sau contract de colaborare include forța majoră. Aceasta intervine în starea de urgență și se aplică atunci când lucrurile sunt mult mai grave decât cele de mai sus. Forța majoră poate fi invocată de exemplu în cazul restaurantelor sau companiilor care pur și simplu nu au cu ce să mai susțină activitatea. De asemenea această măsură se mai ia în cazul calamităților naturale au tehnologice și nu necesită niciun acord, scrie avocatnet.ro.

Florin Cîți: aproximativ 1 milion de români intră în șomaj tehnic

Ministrul Finanțelor estimează ca aproximativ 1 milion de români vor intra în perioada următoare în șomaj tehnic și discută cu guvernul să vină cu o serie de măsuri care să sprijine economia și IMM-urile.

Deși este greu de înteles este important să rețineți că angajatorii suportă cu greu costurile cu concediile medicale, somajul tehnic, concediul pentru părinții care au copii acasă din cauza închiderii școlilor.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

6 Comments

6 Comments

  1. Dragos

    2020-03-24T08:30:06+02:00 at 8:30

    Buna Ziua,
    La un salariu de 9400 ron brut cat va fi indemnizatia de somaj tehnic, in conditiile in care stiu ca este un plafon maxim ?

    • Laurențiu Emanuel

      2020-03-24T10:53:10+02:00 at 10:53

      Platfonul maxim este de 3000 de lei. Adica media salariului brut anuală. Nu veti primi 7500 de lei din 9400

  2. Oana

    2020-03-20T21:37:37+02:00 at 21:37

    Cati bani ia un angajat care este încadrat pe cartea de munca cu minim pe economie, daca acesta este dat in somaj tehnic? Multumesc pentru raspuns!

    • Huff

      2020-03-20T21:41:22+02:00 at 21:41

      Buna seara,
      75% din venitul brut. Din net inmultiti cu 75% și vă dă suma din somajul tehnic.

  3. diremia teodor

    2020-03-20T13:05:43+02:00 at 13:05

    Daca sunt unic acctionar al unei firme cu activitatea suspendata temporar, si in acelasi timp sun si angajatul acelei firme ,beneficiez de somajul tehnic ?

    • Huff

      2020-03-20T13:20:38+02:00 at 13:20

      Da, puteti intra in somaj tehnic fara probleme.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top