Connect with us
Stăm prost la lucratul de acasă: românii și bulgarii pe ultimele locuri în UE

Economic

Stăm prost la lucratul de acasă: România și Bulgaria pe ultimele locuri în topul european

Deși spunem destul de des că ne-am dori să lucrăm de acasă, de fapt când ni se dă șansa, alegem să mergem la birou. Românii și bulgarii ocupă ultimele locuri când vine vorba de lucratul de acasă. Doar bulgarii stau mai rău decât noi.

Stăm prost la lucratul de acasă: România și Bulgaria pe ultimele locuri în topul european

Circa 5.4% dintre persoanele angajate ce activează în Uniunea Europeană, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, lucrau în mod regulat de acasă în 2019. Statele cu cea mai scăzută prezență în domeniul lucrătorilor remote (de acasă) sunt Bulgaria cu 0.5% și România cu 0.8%, conform datelor Eurostat.

La celălat pol se află Olanda și Finlanda care ocupă primele două locuri în Uniunea Europeană privind munca remote. În cele două țări 14.1% dintre persoanele angajate lucrează în mod obișnuit de acasă în 2019. Următoarele state în clasament sunt Luxemburg și Austria cu 11.6% și 9.9% de angajați remote.

Eurostat a subliniat că numărul femeilor care lucrează de acasă este mai ridicat decât cel al bărbaților: 5.7%, respectiv, 5.2%.

De asemenea, repartiția pe categorii de vârstă a relevat că 6.6% dintre angajații cu vârste cuprinse între 50-64 ani față de 2.1% dintre angajații între 15-24 ani.

În ultimii 10 ani, ponderea angajaților care lucrează de acasă în UE a fost constantă la circa 5%, iar în România s-a dublat. În 2012 era de 0.4, iar în 2019 a ajuns la 0.8%.

Mai mult, ponderea liber profesioniștilor care lucrează de acasă a fost constant mai ridicată decât cea a angajaților. Dacă în 2009 procentul era de 16.2%, în 2019 a ajuns la 19.4%. În țara noastră, procentul liber profesioniștilor care lucrează remote a ajuns în 2019 de 1.9% față de 0.8 în 2012.

În contextul pandemiei de coronavirus, statisticile ce ne arată că românii devin tot mai încrezători în lucratul de acasă sunt îmbucurătoare. Asta demonstrează că oamenii încearcă să se alinieze la trendul european și sunt deschiși la nou. Piața muncii se modifică în mod constant.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top