Situația din România este din ce în ce mai dificilă. Numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil în ultima perioadă și toată lumea se teme de ceea ce va urma. Autoritățile au impus mai multe măsuri pentru a preveni infectarea cu noul virus, însă orice altă metodă care ajută la combaterea răspândirii noii boli este utilă. În acest context, un aliment va fi interzis de la vânzare, după ce s-a constatat că virusul persistă pe suprafața acestuia.
Lucrurile par să scape de sub control din cauza coronavirusului care a lovit omenirea. Cazurile de infectare sunt tot mai multe de la zi la zi, iar autoritățile și specialiștii fac orice pentru a gestiona mai bine situația. De curând, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a organizat o dezbatere online pe subiectul pâinii neambalate, care ar fi periculoasă în aceste vremuri grele.
Mai mult, au apărut și rezultatele unui studiu al Universității București – ”Studiul privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie”. Concluzia a fost că noul virus persistă mai mult pe alimentele care au porii mai mari, cum ar fi pâinea. Astfel, pâinea vrac reprezintă cu adevărat un pericol, virusul rezistând pe suprafața ei chiar și trei ore, iar despre pâinea ambalată s-a demonstrat că rămâne sigură pentru consum chiar și după ce ambalajul a fost atins de o persoană care are virusul.
În acest context, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului vrea ca produsele de panificaţie să fie ambalate, iar clienţii să nu mai pună mâna pe produse. Ei au explicat că, de cele mai multe ori, oamenii nu ating decât pâinea pe care vor să o cumpere, ci și mai multe atunci când le verifică.
„Unii consumatori vor ei să verifice dacă pâinea este proaspătă, dacă este caldă, crocantă nu întotdeauna pâinea pe care pun mâna este cea pe care o achiziționează. Au fost astfel de reclamații și sunt chiar și dinaintea pandemiei”, a declarat Eduardt Cozminschi, președinte Agenția pentru Protecția Consumatorului.
Astfel, patronii magazinelor vor fi obligaţi să ambaleze pâinea şi să aleagă un angajat care să-i servească pe clienţi. Managerii firmelor de panificație susțin că, în ultima vreme, consumul de pâine ambalată a crescut considerabil, pentru că oamenii sunt conștienți de pericol și țin cont atât de calitatea pâinii, cât și de siguranța pe care o conferă.