Economic

Vești bune pentru cei care au centrale termice. Cum pot avea facturi mai mici la gaze naturale

De la 1 iulie, piața gazelor naturale se va liberaliza. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat miercuri ordinul privind obligaţia ofertării gazelor naturale pe pieţele centralizate din România. Astfel, românii vor avea posibilitatea de a negocia prețurile pe care le vor plăti după liberalizare, cu furnizorii cu care lucrează. Cu toate acestea, ANRE susține că puțini români știu despre aspect care le permite negocierea contractului.

Vești bune pentru cei care au centrale termice. Cum pot avea facturi mai mici la gaze naturale

Până în acest moment, doar 17% dintre furnizorii români de gaze naturale oferă această posibilitate de negociere a contractului. Astfel, peste 80% nici măcar nu își informează clienții că vor trece într-o piață liberă, unde au posibilitatea de a alege și de a încheia contractul dacă nu se ajunge la un acord.

Clienții sunt mai deloc informați. Conform ANRE, potrivit AEI, numai circa 5% dintre consumatorii care dețin centrale termice știu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piaţa liberă de gaze. Între timp, doar 3% sunt la curent cu faptul că preţul nu va mai fi stabilit de stat şi că ei vor trebui să-l renegocieze alături de furnizorii lor.

„Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieței de gaze dezastrul în care se găsește procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorității furnizorilor față de clienții lor casnici și disprețul față de legislația în vigoare în România, dar și manifestarea siguranței că și pe viitor clienții lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislația în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienții vor accepta prețul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-și dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major viețile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Situația se va complica în lunile de iarnă, când românii vor sesiza creșteri de peste 55% la facturile de gaze naturale. Abia când vor remarca sume mai mari, își vor pune semne de întrebare la care acum nici măcar nu se gândesc.

Share
Scris de
Andreea Oprea