Economic

Violeta Alexandru: Șomajul tehnic va fi plătit în avans în termen de 15 zile

Somajul tehnic este soluția pe care multe companii au luat-o odată cu declararea stării de urgență. Violeta Alexandru a declarat astăzi că s-au simplificat procedurile de acordare a subvenției pentru șomajul tehnic. De asemenea a clarificat că o speculație făcută în presă, mai precis a spus clar că ANOFM va deconta în 15 zile banii pentru plata salariaților în șomaj tehnic. Inițial se vehicula că firmele vor trebui să suporte din propriul buget banii pentru șomajul tehnic și ulterior să fie decontați.

Violeta Alexandru: Nu se decontează șomajul tehnic, se plătește în avans pe baza listelor

Violeta Alexandru a explicat termenii somajului tehnic si sprijinul oferit companiilor

Companiile care au trimis angajații în șomaj tehnic trebuie să trimită către ANOFM lista salariaților care sunt suspendați în această perioadă, există un formulat tipizat aici.

Pașii sunt simpli, iar guvernul a redus la maxim birocrația în acest caz. Actul care reglementeză și dă normele de aplicare este ordonanța de urgentă emisă de Guvernul Românieiei nr. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 30 din 18 martie 2020.

Procedura pentru companii pentru a beneficia de ajutor de la stat pentru somajul tehnic

Orice companie care se află în această perioadă în dificultate trebuie să se adreseze către ANOFM pe site-ul intituției si să completeze formularul tipizat, unde declară pe propria raspundere suma de care compania are nevoie.

Al doilea pas presupune completarea anexei trei, care cuprinde lista angajaților a căror contracte de muncă au fost suspendate în șomaj tehnic. Anexa trei poate fi găsită aici.

După completarea celor două formulare acestea se trimit catre ANOFM dn județul în care compania își desfășoară activitatea și banii vor fi decontați în contul companiei în 15 zile înainte de data de plata a salariaților. Deci nu este necesar ca firma din fonduri proprii să platăească somajul tehnic.

Limita de plată este de 75% din salariu mediu brut anual, adica 3000 de lei per angajator. Compania dacă dorește poate să crească această limită, dar statul va deconta doar 75% din sumă.

O altă informație esențială este că nu mai este nevoie de certificatul fiscal de atestare, care se cerea până acum.

Documentele se depun la angențiile județene pentru ocuparea forței de munca. De îndată ce actele sunt depuse, angețiile ANOFM vor face plățile pentru angajator. Astfel ca la începutul lunii aprilie să primească banii pentru perioada 16 martie – 31 martie.

Atenție de la primirea banilor angajatorul este obligat sa-i vireze angajatului în maxim 3 zile angajatului.

Procedura pentru PFA, Intereprinderi individuale și angajați liber profesioniști sau drepturi de autor

Procedura pentru cei care dețin PFA – persoana fizică autorizată, II – intreprindere individuală, profesii liberare și drepturi de autor este să intre pe siteul http://www.mmanpis.ro/, unde trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, tranmisă online, iar în maxim 15 zile se face plata către angajator, iar angajatorul trebuie să achite în maxim 3 zile.

Angajatul trebuie să facă cerere?

Somajul tehnic va fost explicat pe larg într-un articol separat, accesibil pe link-ul de la începutul acestui paragraf. Angajatul cu contract individual de muncă sau carte de muncă în termeni populari, nu trebuie să facă nimic. Acesta primeste decizia de suspendare a contractului individual de muncă de la angajator.

Nu se face diferență între companiile forțate să își înceteze activitatea precum restaurantele, cafenelele, barurile și restul companiilor. Toate beneficiază de același proces rapid de decontare a sumelor și încasarea banilor pentru plata șomajului tehnic.

Sportivii beneficiază de somaj tehnic

Sportivii beneficiază și ei de șomajul tehnic, tot pe site-ul ANPIS se face cererea de intrare în șomajul tehnic.