Categorii Horoscop

Asteroid cu nume de roman

Generation Advisory Council (SGAC) a derulat o campanie de botezare a noilor asteroizi descoperiti de astronomi. Au existat propuneri care mai de care mai diverse, iar 6 dintre acestia au fost deja acceptate de Astronomical Union (AU).

Printre cele 6 nume date asteorizilor se afla numele unui profesor roman, Marin Bica. Asteroidul Marinbica, un profesor care a trait in perioada 1970-2013, a predat fizica si astronomie si este din Oradea. Acesta a murit anul trecut in urma unui grav accident la Pestera Polovragi.

Profesorul Bica a infiintat primul centru de astronomie din Bihor si din Oradea si a fost coordonatorul Lotului National de Astronomie si Astrofizica, pregatind numerosi elevi care au participat la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica.

Propunerea ca un asteroid sa se numeasca dupa numele profesorului vine din partea fostilor sai elevi, la initiativa studentului-masterand Florin-Cristian Lazar, absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti.

Pe langa Marinbica, celelalte 5 denumiri date asteroizilor sunt: Hume (o pasare legendara care aduce noroc in traditia si folclorul iranian), Anagolay (zeita lucrurilor pierdute in cultura filipineza), Rayjay (porecla astronomului Ray Jayawardhana de la Universitatea din Toronto, originar din Sri Lanka), Samcarin („hoinar” in limba sanscrita), Mongkut (fost rege al Siamului, actuala Thailanda, intre anii 1851 – 1868, initiatorul modernizarii statului thailandez in ce priveste cultura si tehnologia).

Asteroizii, numiti si mici planete sau planetoizi, sunt corpuri ceresti mai mici decat planetele, dar mai mari decat meteoroizii (care pot avea diametrul de pana la circa 10 metri), si nu sunt comete. Deosebirea dintre asteroizi si comete se face in prima faza (in momentul in care este descoperit corpul respectiv), dupa aspectul sau vizual: cometele trebuie sa aiba o „coamăa” perceptibila (o „atmosfera” densa), in timp ce asteroizii nu au asa ceva. Ulterior, stabilirea formei orbitei determina clasificarea obiectului intr-o anumita categorie. Majoritatea cometelor au orbite foarte excentrice, multe din ele evoluand pe orbite parabolice.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:00:03+02:00 18:00

Share
Scris de
Huff
Stiri Despre asteroid

Acest site foloseste cookies.

Read More