Știri
Laura Codruţa Kovesi a fost confirmată drept candidatul Parlamentului European pentru șefia Parchetului European
Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European, care reuneşte liderii grupurilor politice, a confirmat-o pe Laura Codruţa Kovesi drept candidatul susţinut de acest for pentru şefia Parchetului European. Din acest moment încep şi negocierile între Parlament şi Consiliul Uniunii Europene pentru stabilirea unei variante comune.
Anunţul a fost făcut, pe Twitter, de grupul PPE din Parlamentul European.
BREAKING @Europarl_EN leaders confirm Laura Kovesi who was strongly backed by @EPPGroup as Parliament preference for the post of European Public Prosecutor. Talks with Council to start now
— EPP Group (@EPPGroup) March 7, 2019
Conferinţa preşedinţilor a stabilit şi echipa de negociere în discuţiile ce urmează între Parlament şi Consiliul Uniunii Europene. Cei trei negociatori sunt Claude Moraes (preşedintele Comisiei LIBE, grupul S&D), Ingeborg Grassle (preşedintele Comisiei CONT, grupul PPE) şi Judith Sargentini (vicepreşedinte LIBE, grupul Verzilor).
Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef DNA, a ajuns, joi, la sediul Secției de anchetă pentru a fi audiată în dosarul privind extrădarea lui Popa. În fața instituției se află atât susținători ai fostului procuror-șef DNA, cât și contestatari ai acesteia.
În acest dosar, fosta șefă DNA are calitatea de suspect, cauza fiind deschisă în urma unui denunț al omului de afaceri Sebastian Ghiță.
Este pentru a doua oară când Laura Codruța Kovesi se prezintă la sediul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, prima oară fiindu-i adusă la cunoștință calitatea de suspect.
Ca și data trecută, fostul procuror-șef DNA a fost așteptat la intrare de câteva zeci de oameni, atât contestatari ai activității sale, cât și susținători.
În privința acestui dosar, Laura Codruţa Kovesi a acuzat, recent, că sunt multe „coincidenţe”, una fiind data la care este chemată la audieri, care coincide cu o ședință din Parlamentul European ce vizează concursul pentru șefia Parchetului European.
„E clar că această chestiune cu dosarul penal, sunt mult coincidenţe. S-a început următirea penală când am plecat la Bruxelles, coincidenţă- sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează. Ceea ce a ţinut de mine eu am făcut, din punct de vedere al tehinicii profesioniste eu treaba am terminat-o. Acum este o decizie politică. Această decizie politică nu am determinat-o eu sau alt candidat, ci a fost o decizie stabilită prin regulament”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa Fm.
Laura Codruța Kovesi este acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiță, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa din Indonezia.
Joi, Conferința Președinților a stabilit, la Bruxelles, cine sunt membrii echipei de negociere a Parlamentului European cu Consiliul Uniunii Europene pentru șefia procurorului-șef european. Astfel, președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru șefia procurorului-șef european, a declarat europarlamentarul PNL, Marian-Jean Marinescu. Conferința Președinților a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.