Connect with us
Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO

Știri

Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO

Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef DNA la 9 iulie 2018, printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după o decizie a Curții Constituționale. Fostul șed DNA a contestat decizia Curții Constituționale. După aproape doi ani de la eveniment, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi privind revocarea sa din funcție.

Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO

Kovesi a fost implicată într-un proces împotriva Curții Constituționale. În plângerea depusă la acea vreme, ea a acuzat că că i-au fost încălcate mai multe drepturi. În plus, ea nu a primit posibilitatea de a contesta decizia Curții de a o revoca din funcție înainte de încheierea mandatului. Cererea a fost acceptată rapid și nu a fost filtrată așa cum ar fi trebuit.

„Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de ‘intervenientă’ pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea.”, susținea Laura Codruța Kovesi.

CEDO a anunțat azi, 5 mai, că „România a încălcat drepturile procuroarei-șefe a DNA, prin revocarea sa din funcție înainte de finalul mandatului”. În plus, s-a demonstrat că fostul șef DNA nu fusese parte din conflictul cu Președintele din acel moment.

Laura Codruța Kovesi a ales să nu ceară despăgubiri statului român. Însă, efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top