Connect with us
Cea mai puternică rugăciune de Sfântă Maria! Trebuie rostită ASTĂZI

Stil

Sfanta Maria Mare – 15 august: Ce sa nu faci de Adormirea Maicii Domnului

Sarbatoare mare pe 15 august! Crestinii ortodocsi praznuiesc Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mare in traditia populara – n.r.).

Sarbatoarea aceasta aminteste de ziua in care Fecioara Maria s-a ridicat la Ceruri. Totodata, in Romania, in aceasta zi este celebrata si Ziua Marinei.

Despre adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii, scrie teotrandafir.com. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. In scrierile lor se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Citeste si: Mesaje de Sfanta Maria. SMS-uri, urari si felicitari pentru cei dragi

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

In unele zone ale tarii, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica, unde impart struguri, prune, faguri de miere, si merg in cimitir pentru a tamaia mormintele.

La tara se obisnuieste ca in aceasta zi sa fie angajati pandarii in vii. Se spune ca se „leaga” ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se ofera ofranda din noua poama.

In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare este considerata „a mortilor”, fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de toamna.

Ce sa nu faci de Sfanta Maria Mare – Adormirea Maicii Domnului

Potrivit traditiei, in aceasta zi este interzis scaldatul in rauri spurcate de cerbi sau dormitul in prispa.

Femeile insarcinate nu au voie sa faca curatenie. Pe de alta parte, se spune ca gravidele trebuie sa se roage la Fecioara Maria pentru nastere usoara si copii sanatosi.

Fetele tinere, de asemenea, trebuie sa fie foarte atente in aceasta zi. O traditie populara spune ca este interzis ca fetele sa se tunda in aceasta zi si sa arunce parul la gunoi.

Fiind sarbatoare marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox, pe 15 august nu se spala, nu se coase si nu se face treaba in casa. Totodata, se spune ca nu trebuie sa te certi cu nimeni in aceasta zi.

Totodata, unii oameni considera ca nu este bine sa spui „La multi ani” de Sfanta Maria Mare.

foto:basilica.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top