Connect with us
Obiceiuri sănătoase pentru starea ta de bine în fiecare zi

Știri

Obiceiuri sănătoase pentru starea ta de bine în fiecare zi

Obiceiuri sănătoase pentru starea ta de bine în fiecare zi

Pentru mulți dintre noi, obiceiurile de zi cu zi sunt dificil de schimbat. Însă, atunci când înlocuim un obicei nociv cu unul sănătos, viața noastră se îmbunătățește semnificativ. De aceea, schimbarea vine treptat, cu pași mici, și are un impact semnificativ.

Știm cu toții că „buturuga mică răstoarnă carul mare”. Același principiu se aplică și în viața de zi cu zi. Trebuie doar să avem voință, să fim dispuși să ieșim puțin din zona de confort și putem deprinde obiceiuri noi, care să ne ajute să prevenim numeroase afecțiuni psihice și fizice.

Rutina zilnică este alcătuită dintr-o serie de activități pe care le repetăm în fiecare zi. Multe dintre acestea le facem mecanic și ne vin natural, iar atunci când sărim peste un obicei sau ne aflăm într-un alt spațiu decât cel familiar nouă, ieșim din zona de confort. A deprinde obiceiuri sănătoase înseamnă să facem câțiva pași în afara zonei de confort, poate uneori să însemne chiar să ne adaptăm programul după noul stil de viață. De aceea, schimbarea vine cu pași mici și iată care sunt aceștia.

Nu sări peste micul dejun

Știm că „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”, însă mulți dintre noi avem un stil de viață care l-a exclus complet. Studiile arată că aportul cel mai mare de vitamine și nutrienți de care are nevoie organismul sunt absorbite în prima parte a zilei. Dacă servim un mic dejun copios, reducem riscul de îngrășare, cât și de diabet zaharat sau afecțiuni circulatorii. În plus, ne simțim mai bine fizic și mental. Așa că, recomandarea specialiștilor este: dacă programul de lucru nu ne permite să servim micul dejun acasă, atunci să încercăm fie să ne trezim mai devreme, fie să îl servim în deplasare. Esențial este un lucru: să nu sărim peste micul dejun.

Hidratează-te suficient

Specialiștii recomandă minimum 2 litri de apă pe zi. Dat fiind faptul că ziua are 24 de ore, acest lucru nu este deloc nerealist. Chiar dacă ești în deplasare, ia mereu cu tine o sticlă de apă. Dacă lucrezi la birou, profită de obiceiul hidratării ca să împuști doi iepuri dintr-o lovitură: ridică-te de pe scaun să îți umpli paharul cu apă la fiecare 40 de minute. 

Culcă-te la aceeași oră, trezește-te la fel

Orele de somn sunt importante pentru a ne menține sănătoși. De aceea, adaptează-ți somnul în funcție de prioritățile tale, însă nu le neglija. Studiile arată că persoanele care nu dorm suficient sunt predispuse la afecțiuni psihice, inclusiv probleme de memorie și de învățare. Adulții au nevoie, în medie, de 8 ore de somn pe noapte. Însă, pentru ca acestea să aibă efect, este esențială cel puțin o oră de somn înainte de ora 00:00. Știm că este aproape imposibil în zilele noastre, însă trebuie să facem un efort să ajungem până la ora 23:00 în pat, măcar de două ori pe săptămână.

Activități fizice

Se recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Să spunem că timpul nu îți permite să mergi la sală în fiecare săptămână, ca să faci din mișcare un obicei. Este de la sine înțeles. Așadar, profită de fiecare moment ca să faci mișcare: fie să urci pe scări, fie să mergi pe jos până la locul de muncă sau să cobori mai repede din autobuz. Sau, fie dimineața sau seara, mergi la o plimbare de 30 de minute. Nu neglija acest obicei, deoarece lipsa de mișcare este mai nocivă chiar și decât fumatul. 

Activitatea fizică regulată nu doar te ajută la menținerea unei greutăți corporale, ci și menține sănătatea oaselor și mușchilor, reduce riscul de diabet sau probleme de inimă, susține bunăstarea minții și spiritului, reduce stresul și te face mai productiv. Există aplicații mobile care vă numără pașii sau chiar paharele de apă consumate, așadar tehnologia vine în ajutorul fiecăruia la capitolul „mișcare”.

Viața intimă și de cuplu

Dacă te afli într-o relație sau căsnicie stabilă, nu neglija momentele petrecute împreună. Știm cu toții că nu a fost ușor pentru cupluri pe timp de pandemie, însă partenerul este și va rămâne cel mai important sprijin emoțional pe care îl putem avea. De aceea, se recomandă să incluzi pe lista de obiceiuri sănătoase și momente de calitate petrecute în fiecare zi cu partenerul. Acest lucru te ajută să fii mai fericit, să îți menții moralul ridicat și ești mai puțin predispus la afecțiuni psihice.

Viața intimă joacă și ea un rol important. Putem spune că este la fel de importantă precum cele 30 de minute de mișcare din fiecare zi, însă contribuie și la bunăstarea emoțională. Chiar dacă pandemia a jucat un rol în privința potenței la bărbați, există remedii naturiste precum cele mai bune pastile potență. Mai mult decât atât, există soluții la orice problemă, cât timp partenerii de cuplu sunt dispuși să le încerce.

Esențial este să rămâneți uniți, să vă sprijiniți reciproc, și să găsiți acele soluții care vă ajută pe amândoi. În acest sens, s-au scris păreri Toot Up cât și recenzii la multe produse atât pentru bărbați cât și pentru femei, care vă pot ajuta să găsiți varianta potrivită pentru relația voastră.

Totul poate începe cu o flotare pe zi

De la postura de la birou, la ridicatul de pe scaun la fiecare 40 de minute sau renunțarea la dulciuri și sucuri cu acid, există numeroase obiceiuri simple care sunt benefice pentru sănătate.

Însă, nu întotdeauna ne este comod să renunțăm la un obicei în favoarea altuia, mai ales când îl practicăm de ani de zile. Așa că totul începe cu pași mărunți – poate chiar de la o singură flotare pe zi.

În acest sens, îți recomandăm cartea „Miniobiceiuri” de Stephen Guise, care te ajută să-ți schimbi stilul de viață pornind doar de la o flotare pe zi. O simplă activitate care poate dura mai puțin de un minut poate fi temelia pentru numeroase schimbări în bine pe care le poți face în viața ta.

Sperăm că ți-am oferit inspirație astăzi, pentru un viitor mai bun de mâine!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top