Măsuri noi pentru București. S-a decis ce restricții vor fi impuse

06.10.2020
Măsuri noi pentru București. S-a decis ce restricții vor fi impuse

Situația din România este tot mai dificilă. Numărul de infectări a crescut semnificativ de la zi la zi, motiv pentru care autoritățile se gândesc să adopte mai multe măsuri pentru zonele cele mai afectate, pentru a preveni o tragedie. În ultima vreme, la nivelul țării, au fost identificate zilnic peste 2000 de cazuri, dintre care cele mai multe au fost găsite în București. Azi, 6 octombrie, Capitala a bifat 403 cazuri noi de îmbolnăvire din cauza noului virus. În acest context, se va decide soarta bucureștenilor într-o ședință de azi.

În urma ședinței, s-a decis ca restaurantele și cafenelele interioare să fie închise în Capitală, însă o excepție se va face în cazul unităților de cazare, conform principalelor declarații ale prefectului Capitalei. Aici, servirea în interior va fi permisă doar celor cazați. Cei din domeniul HoReCa vor primi sprijin de la stat.

În jurul școlilor, masca de protecție devine obligatorie între 07:45 – 21:15.

De altfel, sălile de spectacole și concerte, precum și teatrele vor fi închise până când rața incidenței va ajunge din nou sub 1.5 la mie. De altfel, masca de protecție va deveni obligatorie în jurul școlilor, în anumite zone care vor fi delimitate și se vor face mai multe controale în piețe.

Cât despre nunți, botezuri și alte evenimente, acestea vor fi interzise în interiorul localurilor și la fel se va întâmpla și cu pelerinajul.

Ce se va întâmpla în București

Având în vedere că situația din București este una dificilă, aici fiind identificate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu noul virus al momentului, autoritățile vor impune noi măsuri prin care să prevină declanșarea unei tragedii. Inițiativa aparține DSP, care a propus mai multe restricții cu privire la activitățile din Capitală. Astfel, se cere închiderea restaurantelor, a cinematografelor și a teatrelor, precum și interzicerea evenimentelor cu un număr mare de persoane, precum nunțile sau botezurile. Acestea se vor desfășura cu cel mult 50 de invitați.

Tot DSP cere celor de la Situații de Urgență București intensificarea controalelor în piețe, târguri și mijloacele de transport în comun, pentru a se asigura că sunt respectate regulile impuse. În plus, masca de protecție ar urma să devină obligatorie la mai puțin de 100 de metri de școli.

În acest sens, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte, marţi, în şedinţă, pentru a discuta despre măsurile ce urmează a fi aplicate în urma hotărârii de luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Întâlnirea va avea loc la ora 17.30, la sediul Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti, Mariana Stancu-Ţipişcă.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat marți că restricțiile nu sunt deloc unele care să îi surprindă pe Bucureșteni, ci unele la care ar fi trebuit să se aștepte, având în vedere că lucrurile au scăpat de sub control în ultima vreme, indicele de incidență ajungând la 1.8 pe mia de locuitori, maximum admis fiind 1.5.

”Nu sunt restricții pe care le-am impus acum, sunt restricții pe care le știam de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele, precum și va urma o perioadă în care adaptăm și evenimentele private. În funcție de evoluție.”, a declarat ministrul.