Avertisment ANM! Cod galben de vijelii în toată țara

14.06.2020
Avertisment ANM! Cod galben de vijelii în toată țara

Luna mai a fost una a extremelor, capricioasă și cu temperaturi ridicate care au corelat cu cele foarte scăzute. În unele zone au fost înregistrate chiar valori negative și fenomene extreme precum grindină care au și produs mari pagube. Nici prima lună de vară, iunie, nu a venit cu vești prea bune, ci a adus vreme rea, ploi și vânt încă de la început. Meteorologii au emis o avertizare de cod galben în toată țara, cu intensificări puternice ale vântului și vijelii.

Avertisment ANM! Cod galben de vijelii în aproape toată țara

Dacă până la ora 02:00 a fost în vigoare un cod portocaliu, iar zonele afectate au fost  Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei și, local, Muntenia, din această dimineață a fost emisă o avertizare de cod galben pentru toată țara. Inițial, codul galben fusese anunțaț doar până luni dimineața, dar a fost prelungit până marți la ora 10:00.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Începând din după-amiaza acestei zile de duminică și până în prima parte a nopții de duminică spre luni, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi vremea va prezenta averse torențiale și vor cădea precipitații de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp.

Vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70-80 km/h) și frecvente descărcări electrice.

Pe tot parcursul săptămânii viitoare se va menține starea de instabilitate atmosferică, accentuată în cea mai mare parte a țării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *