Vremea

Ce se întâmplă cu vremea în minivacanța de 1 Decembrie! Anunțul meteorologului Romica Jurca!

Meteorologul Romica Jurca a vorbit despre vremea din următoarea perioadă, dezvăluind prognoza meteo pentru minivacanța de 1 decembrie.

Luna decembrie începe cu o vreme destul de frumoasă. În dimineața zilei de 1 decembrie este asteptată putină ceată, insă această nu va persista, iar cei care vor să meagă la paradă se vor bucura de vreme frumoasă.

„Cei care aleg sa mearga la munte în minivacanţa de 1 decembrie vor găsi zăpadă. Vântul nu va fi foarte alert.  În noaptea de 1 spre 2 în interiorul arcului carpatic este posibil să plouă”, a spus Romica Jurca la România TV.

„Din 17 decembrie va veni un val sub limita de ger in Transilvania,  Moldova chiar si în Maramures. Temperaturile vor creşte cu doua zile inainte de anul nou, dupa care vor scade la cumpana dintre ani”, a spus Elena Mateescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit meteorologilor, din 17 decembrie avem şanse să ne bucurăm de zăpadă în Transilvania, Moldova şi în interiorul arcului carpatic. Ninsorile se vor extinde apoi şi în Oltenia şi Muntenia. Astfel că, de Crăciun este posibil să avem zăpadă şi în Bucureşti.

Ce se întâmplă cu VREMEA în decembrie și ianuarie, conform ANM-ului

Luna decembrie: temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor.

Local mai ridicate decât acestea, vor fi în sud-estul țării.

Temperaturile medii vor fi cuprinse între -4 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și 2 grade Celsius, în Dobrogea.

Precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM.

Luna ianuarie: temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală pentru această perioadă este de -2,1 grade Celsius.

Potrivit prognozei, sunt aşteptate temperature mai scăzute în Maramureş şi Transilvania (-6, respectiv -4 grade Celsius, în medie) şi mai ridicate în sud, în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Precipitațiile totale lunare vor avea o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice, iar în restul țării vor putea fi apropiate de mediile multianuale. Media precipitațiilor va fi de 33.6 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Președintele Societății Meteorologie Române, Ion Sandu, a afirmat că ne așteaptă o iarnă asemănătoare cu cea din 2012, când s-au înregistrat cantități însemnate de zăpadă și viscol.

“Anul acesta, va fi o temperatură mai mare decât anul trecut. La anul, inevitabil, dacă va crește temperatura, forța uraganelor va crește, cantitatea de vapori de apă din atmosferă se va accentua.

Vor fi furtuni cu 150 de km/oră. Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri.

Facem deducție logică: dacă și octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012”, a declarat Ion Sandu, la emisiunea “La ordinea zilei”.

Share
Scris de
Catalin Nae