Cod galben de vreme rea! Temperaturile se schimbă drastic

12.10.2020
Cod galben de vreme rea! Temperaturile se schimbă drastic

ANM a emis cod galben luni dimineață, pentru mai multe zone din țară. Temperaturile vor scădea în următoarele ore și ploile vor pune stăpânire pe întreg teritoriul țării. Vântul va sufla cu putere și rafalle vor ajunge până la 60 hm/h.

ANM a emis COD GALBEN de ploi

Un prim cod galben intră în vigore în această seară la ora 21:00 și este valabil până în 13 octombrie la ora 09:00. Acesta vizează intensificări puternice ale vântului și ploi în special în următoarele zone: Banat, Oltenia, sudul Transilvaniei și al Crișanei, precum și în vestul și nordul Munteniei

În aceste zone vântul va avea temporar intensificări, cu viteze de 55…65 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură va sufla tare, cu rafale ce vor depăși 90…100 km/h.

În partea de vest și sud-vest a țării va ploua. iar în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, ploile vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități mari de apă. Acestea vor depăși local 25 l/mp și izolat 40 l/mp. În a doua jumătate a intervaluli mai sus menționat vântul va bate cu putere și în centrul țării udne rafelele ajung până la 60 km/h.

A fost emis și un al doilea cod galben valabil mâine

Al doilea cod galben emis de ANM va fi în vigoare de mâine 13 octombrie, ora 09:00 și va expira în aceeași zi la ora 21:00. În intervalul mai sus menționat, vor exista intensificări ale vântului în zona de munte unde va atinge la rafală peste 100…130 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali.

Vor exista intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…80 km/h.

Ploile pun stăpânire pe țară mâine, iar în multe zone acestea vor avea caracter torențial. În special în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Tot mâine temperaturile scad drastic în vest, sud-vest și locale în centru. În noaptea de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, vor mai apărea intensificări ale vântului în nord-vest și la munte, dar și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, îndeosebi pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali.