Connect with us
Calendar ortodox 12 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Spiritualitate

Calendar ortodox 12 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar ortodox 12 octombrie 2020. Luni, 12 octombrie, este o zi importantă pentru români, fiind sărbătoriți  Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic, adevărate exemple de credință, sfinți care au murit pentru Dumnezeu și au urmat toată viața lor Cuvântul Lui. Creștinii sărbătoresc această zi cu sfințenie, prin rugăciune.

Sfinții sărbătoriți la 12 octombrie

La data de 12 octombrie sunt rememorați Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic, care au viețuit în vremea împăratului Dioclețian (284-305) și au murit pentru că au refuzat închinarea în față idolilor. Aceștia nu s-au lepădat de credința lor în Dumnezeu și au continuat să facă Voia Lui, deși au pus la bătaie viața lor.

Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetățean de mare vaza din Efes. După ce au fost torturați în mai multe cetăți și au îndurat chinuri grele pentru curajul lor de a nu se supune unor reguli rele, au fost aruncați în fața fiarelor alături de mai mulți criminali, în speranța că vor fi sfâșiați și uciși. Cu toate acestea, fiarele i-au devorat doar pe oamenii răi, în timp ce ei au ieșit de acolo nevătămați. În urma acestei minuni, mulți cetățeni au început să creadă în Dumnezeu și au luat-o pe calea cea dreaptă.

Ulterior, aceștia au fost uciși de soldați la porunca proconsulului Numerian Maximus, deoarece au refuzat să se lepede de credința lor. Deși trupurile acestora au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor creștini în chip minunat care sunt trupurile martirilor – trei lumânări s-au arătat deasupra trupurilor acestora. Astfel, cei trei mucenici au fost îngropați cu cinste. Părticele din moaștele Sfinților Prov, Tarah și Andronic se află la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei;

– Sfintei Mucenițe Domnina;

– Sfintei Mucenițe Anastasia, fecioara;

– A șaptezeci de sfinți mucenici;

– Sfântului Teodot, episcopul Efesului;

– Sfintei Mucenițe Malfeta;

– Sfintei Mucenițe Anthia;

– Sfinților Mucenici Iuventim și Maxim;

– Sfantului Iason, episcopul Damascului;

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top