COD GALBEN! Vreme EXTREMĂ în România. Anunțul făcut de meteorologi

16.06.2017
COD GALBEN! Vreme EXTREMĂ în România. Anunțul făcut de meteorologi

ANM a emis o avertizare de vreme extremă pentru jumătate din teritoriul României.

Averse torențiale, vijelii şi căderi de grindină vor fi în cea mai mare parte a țării, de vineri seara până luni dimineaţă. Zonele de deal și de munte în centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și nord-estul Munteniei se află sub avertizare cod galben de ploi începând de sâmbătă.

Potrivit unei informări meteorologice transmise de ANM, în cea mai mare parte a țării, începând cu regiunile vestice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină.

Informarea meteorologică este valabilă pentru perioada vineri ora 18.00 – luni ora 10.00.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi local 15 – 20 litri pe metru pătrat și izolat 40 – 50 litri pe metru pătrat.

ANM a transmis şi o atenţionare meteorologică cod galben pentru perioada sâmbătă ora 10.00 – luni, ora 03.00, când în toate zonele de deal și de munte, în centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și nord-estul Munteniei cantitățile de apă vor depăși 30 litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 50 – 70 litri pe metru pătrat.

Mesajul și codul galben emis de meteorologi

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a țării, începând cu regiunile vestice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.


În toate zonele de deal și de munte, în centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 30 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.