Connect with us
Cod roșu și portocaliu de inundații în mai multe zone din România

Vremea

Cod roșu și portocaliu de inundații în mai multe zone din România

Este cod roșu de inundații până duminică în mai multe zone din România. Hidrologii avertizează că vremea va face ravagii în special pe râul Prut, în sectorul din aval de Oroftiana – amonte de Stânca Costeşti.

Cod roșu și portocaliu de inundații până luni, în mai multe zone din România

Codul roșu de inundații de pe Prut este valabil până duminică la prânz, în timp ce alt cod portocaliu este valabil până luni noaptea pe râuri din bazinele hidrografice Timiş, Jiu, Prut. Situația continuă să fie critică în aceste zone, unde apele au făcut deja ravagii în ultimele zile.

Un cod galben este valabil de sâmbătă de la ora 10:00 până luni, la ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice Timiş – sector aval S.H. Şag (judeţul Timiş), Jiu – sector aval S.H. Filiaşi – amonte S.H. Podari (judeţele Gorj şi Dolj), Prut – sector aval S.H. Fălciu (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Tot în același interval este în vigoare un cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector aval S.H. Oroftiana – amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti – amonte S.H. Fălciu – ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi şi Vaslui).

Tot de sâmbătă, de la ora 10.00, până duminică la ora 12.00, este Cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector aval S.H. Oroftiana – amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

În ultimele zile inundațiile au pus stăpânire pe România și sute de case, curți și subsoluri au fost distruse de ape. Mai multe drumuri au fost închise și autoritățile locale se chinuie să remedieze dezastrul și să îi ajute pe toți cei afectați.  Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Argeș, Botoșani și Hunedoara.

În ultimele ore au fost emise 8 mesaje prin sistemul Ro-Alert în șase județe: Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț, Iași, Sălaj și Suceava.

 

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top