Connect with us
Nucleu ciclonic deasupra României, cu ploi și temperaturi scăzute. Explicaţiile meteorologilor

Vremea

Nucleu ciclonic deasupra României, cu ploi și temperaturi scăzute. Explicaţiile meteorologilor

În plină primăvară, România a fost lovită de un nucleu ciclonic, care se roteşte asemenea unei turbine deasupra întregii Europe. Fenomenul este specific sezonului cald, dar în această perioadă a adus cu el grindină şi chiar ninsori. Va ploua întruna până luni, iar de săptămâna viitoare temperaturile scad şi cu greu vor atinge 12 grade, ziua. Atenţie dacă plecaţi la drum, vremea rea poate fi un real pericol.

Primele probleme au şi apărut din cauza vremii. Pe o şosea din Cluj, şase oameni şi-au văzut moartea cu ochii după o coliziune frontală între două maşini. Un tânăr de 19 ani nu a ţinut cont de carosabilul umed, a intrat cu viteză într-o curbă şi n-a mai putut stăpâni volanul.

În Mehedinţi, un copac doborât de furtună a căzut peste calea ferată, iar circulaţia trenurilor a fost blocată aproape o oră.

De altfel, la Drobeta-Turnu Severin a plouat cu grindină de mărimea unui bob de fasole. Pe jos s-a aşternut un covor de gheaţă de câţiva centimetri.

Vremea. Ploi și temperaturi scăzute, în următoarele zile

Meterologii spun că ne aflăm sub influenţa unui nucleu ciclonic, un vârtej format deasupra Mării Mediterane din nori de furtună. Iar până luni ne aşteptăm la ploi, în fiecare zi. Vor cădea chiar şi 30 de litri pe metru pătrat, în timp ce temperaturile vor coborî la 12 grade.

Acest nucleu ciclonic determină, în general, mai ales vara, fenomene specifice instabilităţii atmosferice. Adică norii aceia Cumulonimbus, norii de vară cu dezvoltare mare pe verticală, care aduc ploi în averse, descărcări electrice, chiar şi grindină – Alina Şerban, meteorolog

La munte, nucleul ciclonic a adus iarna. Cei care au urcat azi la Cota 2.000, în Sinaia, au dat peste un peisaj hibernal.

Pe creste, vizibilitatea a scăzut sub 15 metri, vântul, de asemenea, suflă cu putere, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu se îndepărteze de la pârtiile amenajate şi nici de la trasee.

Toate traseele aflate la peste 1.500 de metri sunt închise.

Este pericol de avalanşă, mai ales că acum încep să apară avalanşele de primăvară. Sunt avalanşe în plăci, foarte periculoase – Marius Ene, salvamont Prahova

O imagine la polul opus cu cea de anul trecut, când 11 aprilie a fost cea mai călduroasă zi din istorie. Am avut un record de temperatură, 28 de grade, ca într-o zi de vară, iar în Capitală au fost 27.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top