Vremea este tot mai rece, deși suntem în deja în a treia lună de toamnă. Deși nu este considerată o lună de iarnă, luna noiembrie se încadrează în sezonul rece. În această lună își fac apariția și primele ninsori din an și se instalează frigul. Din data de 9 noiembrie, vremea se răcește considerabil în toată țara.
Începând de luni, 9 noiembrie, meteorologii anunță vreme rece în majoritatea reigunilor din țară. Astfel, sunt anunțate temperaturi mai scăzute decât cele specifice acestei perioade pentru tot teritoriul țării. Zonele estice vor fi cele mai afectate de scăderea temperaturilor, însă precipitațiile vor fi deficitare, în special în zonele montane. În zonele muntoase își vor face apariția și primii fulgi de zăpadă, însă la altitudini de peste 2000 de metri.
Ceața este tot mai des întâlnită în aceste zile. Până acum, au fost emise mai multe avertizări de cod galben de ceață și vizibilitate redusă, inclusiv azi, 8 noiembrie.
Meteorologii au anunțat deja că vremea se va răci considerabil din cauza unui val de aer polar care s-a oprit asupra regiunii noastre și iarna își va intra mai devreme în drepturi decât în anii trecuți. Din cauza acestui fenomen, temperaturile vor fi mult mai scăzute decât ar trebui să fie în această perioadă. Schimbările se vor resimți în special în regiunile extracarpatice.
“O masă de aer polar continental foarte bine conturată va avansa lent către spațiul geografic al României și temperaturile vor scădea sub valorile normale ale lunii noiembrie, în special în regiunile extracarpatice (Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea), nordul, centrul României și la munte.”, au anunțat specialiștii de la ANM.
Și în săptămâna 16.11.2020 – 23.11.2020, valorile temperaturilor rămân mai scăzute decât cele normale pentru acest interval de timp pe întreg teritoriul României. Regiunile sud-estice sunt cele care vor resimți mai puternic acest lucru. Precipitațiile vor fi deficitare pe toată suprafața țării și, în special, în zonele de munte.
Acest articol a fost actualizat la: 8 noiembrie 2020 17:20