Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Centrul European pentru Prognoze pe Durate Medii (ECMWF) a realizat estimările sezoniere pentru vara anului 2017. Prognozele realizate de meteorologii din Reading, Anglia, au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Datele specialiștilor estimează distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților de precipitații. Fenomenele extreme cu durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate.
Potrivit meteorologilor, luna Mai va avea temperaturi medii apropiate de normele climatologice ale perioadei. Excepție fac zonele nordice și centrale, unde temperaturile se vor situa sub aceste norme. Cantitățile de precipitații din sud și sud-est se vor apropia de media multianuală, iar restul teritoriului acestea vor fi excedentare.
Și în această lună, temperaturile medii se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Va ploua însă puțin, cantitățile totale de precipitații având o tendință spre deficit. Acest lucru va afecta pe arii extinse regiunile sudice și estice, și local restul teritoriului.
Luna Iulie aduce o temperatură medie a aerului, mai ridicată decât norma climatologică, mai ales în sudul și sud-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.
O teorie alternativă, îndelung comentată pe internet, sugerează că în anul 2017 România nu va avea vară. Un fenomen asemănător s-a petrecut în anul 1816, când întregul continent a fost acoperit de frig, iar nordul Europei a fost acoperit de zăpadă chiar și în lunile de vară.
În acel an, temperaturile medii la nivel global au fost cu 0,4-0,7 grade mai mici decât cele normale.
Se spune că aceste diferențe de temperatură au fost cauzate de o serie de erupții vulcanice care avuseseră loc în 1815., culminând cu erupția vulcanului indonezian Tambora. Acum, unii cred că fenomenul din 1816 s-ar putea repeta și în vara lui 2017.
Acest articol a fost actualizat la: 2017-04-22T10:51:00+03:00 10:51
Acest site foloseste cookies.
Read More