Connect with us

Vremea

Secetă pedologică până pe 16 noiembrie

Secetă pedologică puternică în cea mai mare parte a țării până pe 16 noiembrie. Iată previziunile meteorologice din punct de vedere agricol.

Seceta pedologică moderată, puternică şi chiar extremă se va semnala în cea mai mare parte a ţării, doar local în centrul şi nordul Transilvaniei, iar izolat în nordul Olteniei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, conform prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 10-16 noiembrie 2018.

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 de centimetri, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute pe majoritatea suprafeţelor agricole.

„Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite”, avertizează specialiştii ANM.

Astfel, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea-răsărirea (30-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi local înfrăţirea (10-35%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. La speciile semănate după data de 20 octombrie 2018 vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%). Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate medie şi slabă.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc.), susţin specialiştii ANM.

Conform ANM, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 0 – 15 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1 – 7 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului se va situa între 4 şi 19 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va oscila între -3 şi 10 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri va prezenta valori cuprinse între 3 şi 14 grade Celsius în toate zonele de cultură, limite favorabile continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă.

Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în estul, sud-estul, sudul, nordul şi centrul ţării. Totodată, local vor fi condiţii de producere a ceţii asociată cu burniţă.

Potrivit ANM, evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

CITEȘTE ȘI: Atac la mall în Brăila. Martor: „Aia era situația șocantă”

Breaking News: Un tânăr a intrat cu mașina în mulțime în Brăila: 10 VICTIME

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top