Un val de praf saharian va ajunge în România în acest weekend, odată cu pătrunderea masei de aer cald din sudul continentului. Transportul de praf saharian va afecta mai multe țări din sudul, centrul, vestul și estul Europei.
Specialiștii anunță un val de praf saharian peste România. Acesta va provoca disconfort atât la nivelul solului, unde se va depune, cât și la înălțimi. Transportul de praf saharian va afecta mai multe țări din sudul, centrul, vestul și estul Europei.
„În sezonul de primăvară, când şi vântul este mai intens, astfel de fenomene sunt normale. Aceste particule pot crea un disconfort atât la nivelul solului, prin depunerea pe diferite obiecte, cât şi la înălțimi, în transportul aerian”, a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.
Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca „simoom” sau „simoon”. Conform specialiștilor, numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950.
Medicii recomandă ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că praful le agravează suferinţa.
În ultimii ani, acest fenomen s-a tot repetat în România. Oamenii și-au găsit mașinile acoperite cu praf galben. În zonele cu precipitații sub formă de ploaie, depunerea prafului este favorizată.
„Aceste particule de praf saharian se pot vizualiza pe această hartă în ciclam, sunt doar zone cu ciclam intens, aceste zone reprezintă concentraţii mai mari de praf cum se observă aici, vedem că are o deplasare sud-vest-nord est, vor merge spre Grecia, Turcia, Bulgaria, în partea de sud est a ţării noastre”, a transmis meteorologul Alina Șerban.
Praful saharian conţine granule de quart şi oxizi de fier, de aici şi culoarea roşiatică. Potrivit specialiştilor câţiva microni fac plantele să sufere. În felul acesta, ele riscă să se sufoce sau să se dezvolte aberant.