Știri

Ce pățesc turiștii români care fac coronavirus în străinătate. Raed Arafat: „ne asumăm un risc”

Ce pățesc turiștii români care fac coronavirus în timp ce sunt plecați în străinătate. Raed Arafat a clarificat mai multe aspecte cu privire la decizia de a cere test Covid-19 celor revin în România din zonele galbene cu risc epidemiologic. Ce trebuie să știe aceste persoane.

Ce se întâmplă cu turiștii români care fac coronavirus în străinătate

Raed Arafat a vorbit despre situația turiștilor români care fac coronavirus în străinătate. Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență a spus că a fost luată decizia de a cere test negativ COVID-19 pentru românii care se întorc în țară din zonele galbene cu risc epidemiologic.

El a precizat că este o măsură menită să limiteze răspândirea coronavirusului și că turiștii românii trebuie să își asume acest risc de a rămâne blocați în țara în care au fost în vacanță.

„Riscam să creăm o situație în care oamenii să-și piardă și biletele de avion. Dar trebuie să știe omul că dacă pleacă, riscul ca acea țară, în timpul când sunt plecați, să ajungă pe codul galben există. Când călătorim în această perioadă ne asumăm un risc că e posibil să ne trezim în mijlocul unei astfel de situații”, a mai spus Arafat.

Cei care se infectează cu coronavirus în timpul în care sunt în străinătate nu mai pot călători spre România atât timp cât testul COVID-19 este pozitiv. Raed Arafat a precizat că cine urcă în avion știind că este infectat cu coronavirus intră sub incidența legii pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență a spus și ce trebuie să facă cei care sunt depistați cu coronavirus peste hotare.

„E o abordare de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el. Dacă e pozitiv, înseamnă că persoana respectivă trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi”, a declarat șeful DSU.

El i-a asigurat pe români că nicio țară nu-i va lăsa în strada, ci îi va pune la izolare într-un spațiu destinat acestor cazuri.

Lista galbenă a fost actualizată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, de unde, la întoarcere în România, persoanele sunt obligate să stea în carantină.

Pe lângă testul negativ prezentat la intrarea în țară, cetățenii sunt obligați să stea în carantină 14 zile, cu posibilitatea de a ieși din carantină după zece zile dacă în a opta zi efectuează un nou test PCR care este negativ.

Art.2 – (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

Share
Scris de
Emanuela Ursu