Știri
2018, un an fără vară în România? Fenomenul neobișnuit nu a mai avut loc din 1816
Vremea ne dă bătăi de cap de câteva săptămâni. După o iarnă relativ blândă, la începutul primăverii, totul s-a schimbat radical, ajungându-se la coduri galbene și portocalii de ploi și de ninsori.
Un cunoscut analist militar, Sebastian Sârbu, a vorbit despre faptul că anul 2018 ar putea fi un an fără vară, așa cum s-a întâmplat și în anul 1815, atunci când a erupt vulcanul Tambora.
Aceea a fost cea mai mare erupţie în 1.630 de ani şi a putut fi auzită pe o rază de 2.600 de kilometri. Erupţia a fost atât de puternică încât a spulberat o treime din munte şi a trimis în atmosferă 145 de kilometri cubi de piatră, cenuş şi gaze toxice, potrivit romaniatv.net.
Atunci, pe continentul european a fost frig, iar nordul Europei a fost acoperit de zăpadă. Sebastian Sârbu, specialist în fenomene climatologice, a comentat subiectul ăsta în cadrul unei emisiuni televizate:
„Erupţia vulcanului va cauza un nor de sulf care va duce la dispariția verii. Sulful are un efect de răcire, un efect distructiv și duce la o răcire considerabilă a atmosferei. Se așteaptă ca lunile de schimbare de anotimp să reprezinte niște momente critice sau favorabile în ceea ce privește posibilitatea unei erupții.
Cred că vom trece printr-o perioadă de transformări generale cu sau fără experimente nucleare”.
TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Cod galben de ninsori și vânt puternic, pentru aproape jumătate de țară
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de lapoviţă, ninsoare, polei şi intensificări ale vântului. Valabilă până marţi după-amiază, atenționarea include 19 judeţe din Oltenia, Muntenia şi Banat, precum şi în municipiul Bucureşti.
Astfel, în intervalul 19 martie, ora 18:00 – 20 martie, ora 15:00, în Banat, în cea mai mare parte a Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, începând de luni seara (19 martie) şi până marţi dimineaţa (20 martie).
Temporar vor fi mai ales ninsori moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Îndeosebi în sudul Olteniei se va forma polei, iar pe arii relativ extinse în Muntenia, în special seara şi în prima parte a nopţii de luni spre marţi (19/20 martie), vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă.
Și local se va semnala polei, apoi vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă în general de 10 – 15 centimetri.
În Dobrogea vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, izolat mai însemnate cantitativ, în jur de 15 – 20 l/mp, şi se va produce polei. Temporar, vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 50 – 55 km/h, mai mari în zona montană înaltă, dar şi pe litoral pe parcursul zilei de marţi (20 martie), unde vor atinge 65 km/h.
Pe de altă parte, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la nivelul întregii ţări, va rămâne în vigoare informarea meteo de ninsori, polei, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.
În intervalul 19 martie, ora 13:30 – 20 martie, ora 20:00, vor fi perioade cu precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în cea mai mare parte a ţării, astfel că pe arii restrânse se va forma polei şi local se va depune strat de zăpadă.
Vântul va depăși 80 km/h
Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor cu viteze de 50 – 60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70 – 80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă.
ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenţionarea şi informarea emise luni.
CITEȘTE ȘI: Cod Galben de la ANM – Revin ninsorile! 7 județe afectate de informarea valabilă de la ora 23:00
Cod portocaliu de inundații, până marți după amiază. Care vor fi zonele vizate:
gabriela
21 martie 2018 at 12:46
SI.CARE VULCAN VA FI ASA DE RAU CA SA NU AVEM NOI VARA? IMI SPUI?
gabriela
21 martie 2018 at 12:44
si.care vulcan va erupe ca sa nu avem vara?