Connect with us
Ce spune ghidul de intervenție al MAI despre modul în care trebuie să acționeze jandarmii

Știri

Ce spune ghidul de intervenție al MAI despre modul în care trebuie să acționeze jandarmii

Intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august s-a soldat cu peste 450 de răniți, zeci de dosare penale și acuzații fără precedent.

În vreme ce Jandarmeria spune că a acționat legal și normal, modul de intervenție pare să fie contrazis chiar de către manualul cu proceduri destinate intervențiilor.

Publicat încă de acum 10 ani de editura Ministerului Internelor, „Ghidul de Intervenţie Profesională” destinat jandarmilor specifica clar o serie de principii care nu par să fi fost respectate de unii dintre jandarmi în cursul intervenţiei din Piaţa Victoriei din data de 10 august.

Verdictul în acest sens îl vor da procurorii militari, care au deschis un dosar de urmărire penală in rem pentru purtare abzivă, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu, scrie stirileprotv.ro.

Conform ghidului, este interzisă lovirea capului sau gâtului, care fac parte din aşa numita „zonă de acţiune roşie”.

 Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului.

Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sângele adversarului (risc de îmbolnăvire hepatita C sau SIDA); producerea de echimoze, contuzii, hematoame, plăgi.

În situaţii limită se poate acţiona şi asupra zonei roşii, luându-se în calcul urmările ce se pot produce în urma acestei acţiuni”, se arată la pagina 21 a ghidului.

Chiar şi în cazul celorlalte zone se specifică că „în ceea ce priveşte acţiunea asupra acestor zone trebuie reţinute următoarele două sfaturi: Sunt interzise acţiunile în forţă asupra capului sau a coloanei vertebrale!

După ce ai imobilizat adversarul încetează acţiunea, traumele produse pot fi în defavoarea ta!

Cu toate acestea, mulți protestatari care nu aveau o atitudine violentă au fost loviți, cum este cazul și celui din videoclipul de mai jos.

De asemenea, reporteri ai televiziuni de stat austriece, dar și ai postului de știri Digi 24 au fost agresați de jandarmi, precum și patru turiști israelieni care nu aveau legătură cu protestul.

O anchetă a procurorilor militari cu privire la aceste incidente este în desfășurare.

Citește și: Turiști israelieni, bătuți de jandarmi! Reacția Ambasadei Israelului

Citește și:Ce vor păți jandarmii care au atacat protestatari pașnici. Anunț oficial

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top