Connect with us
UPDATE Exercițiu: Cutremur de 7.5 grade în București

Știri

UPDATE Exercițiu: Cutremur de 7.5 grade în București

Peste două mii de persoane decedate s-au înregistrat în urma cutremurului de 7,5 grade pe scara Richter, victimele fiind preluate cu o morgă mobilă şi duse la INML pentru identificare, acesta este bilanţul prezentat duminică în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”.

Medici din Israel, ambulanţe din Austria, Italia, Ungaria au ajuns în ţară, iar echipa de căutare – salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţa din Republica Moldova vor ajunge duminică pentru a acorda asistenţă medicală celor afectaţi de cutremur.

Potrivit organizatorilor exerciţiului, un număr de 2.098 persoane au fost declarate decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

De asemenea, 30.000 de consumatori nu au energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case şi avariate alte 900. Potrivit scenariului, morga mobilă şi-a continuat deplasarea în mai multe zone din Bucureşti, de unde au fost preluate persoanele decedate în vederea transportării la INML.

Activităţi de căutare – salvare şi evaluare medicală se desfăşoară, duminică, în Bucureşti la Academia de Poliţie, Academia Română, Fabrica de bere Rahova şi Industria Iutei, din strada Veseliei.

De asemenea, în urma apelului internaţional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului de sâmbătă, au ajuns în ţară şi şapte ambulanţe din Austria, patru ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posturi medicale avansate nivel I, din Italia şi trei camioane din Austria.

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenţii chirurgicale complexe, au ajuns în cursul nopţii de sâmbătă în Centrul 70 Geniu Aviaţie Pantelimon, în cadrul exerciţiului „SEISM 2018”.

Echipa formată din 168 de medici şi asistenţi medicali din Israel a aterizat sâmbătă noaptea pe Baza 90 Otopeni şi începând de duminică seara vor acţiona în incinta spitalului mobil de tip III israelian, dislocat şi el în exerciţiu.

Spitalul israelian este dotat la cele mai înalte standarde şi asigură îngrijire specializată a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervenţiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstrucţie etc) şi asigurarea spaţiilor de terapie intensivă.

Totodată, duminică vor ajunge echipa de căutare – salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţa din Republica Moldova.

Un avion civil, pus la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială, va aduce, duminică, de la Timişoara patru medici şi asistenţi medicali pentru suplimentare.

Totodată, încă din timpul nopţii a început instalarea taberelor de sinistraţi la Voluntari şi Afumaţi, din judeţul Ilfov. Acestea vor deveni funcţionale în următoarele două ore.

În Bucureşti, pe Arena Naţională, începând cu ora 19,00, se va organiza o altă tabără de sinistraţi cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

Echipaje operative desfăşoară misiuni de căutare – salvare şi evacuare medicală, conform scenariului, în mai multe site-uri active.

În zona spitalului Floreasca au fost amplasate puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacităţii de primire a victimelor, având în vedere ca, potrivit scenariului, la UPU Floreasca s-a prezentat într-un interval scurt de timp un număr mare de victime.

Duminică este aşteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides.

În această dimineața, în jurul orei 9, autoritățile au declanșat cel mai amplu exercițiu în caz de cutremur. Conform scenariului, în jurul orei 8:37 s-a produs un cutremur de 7.5 grade în Vrancea, care a afectat grav capitala României.

Exercițiu Cutremur – Raed Arafat mesaj către populație

Populaţia nu trebuie să se panicheze din cauza exerciţiului naţional „Seism 2018” declanşat sâmbătă, în jurul orei 9,00, şi care are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, a afirmat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

„Nu avem informaţii când apare un cutremur. Rugămintea (…) către populaţie este ca nimeni să nu se panicheze că noi facem exerciţiile acestea (…) Avem informaţia pe care toţi o ştim, cândva poate să apară ceva, iar Bucureştiul este o zonă care este supusă riscului seismic. Deci faptul că facem exerciţii trebuie să fie un lucru îmbucurător (…) Vreau să îi asigur pe toţi că faptul că facem un exerciţiu nu înseamnă că mâine va fi un cutremur”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.

El a precizat că acest exerciţiu are şi o componentă internaţională.

„În 2016, am făcut un exerciţiu (…), am identificat câteva lucruri pe care le-am corectat, acum este un exerciţiu care are şi o componentă internaţională, ne va învăţa cum să corelăm cu echipele internaţionale care vin (…) Amploarea exerciţiului este mult mai mare decât (…) a fost vreun exerciţiu până acum (…) La nivelul Uniunii Europene, colegii de la Comisia Europeană consideră că este cel mai mare exerciţiu, care implică şi activităţi de intervenţie medicală şi pacienţi şi răniţi, de vreo 20 de ani până acum”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, populaţia trebuie să recapituleze sfaturile care sunt date de autorităţi în cazul unui cutremur.

„Este un moment să recapituleze sfaturile care sunt date, cum să reacţioneze în cazul unui cutremur, să intre pe aplicaţia Departamentului (pentru situaţii de urgenţă, n.r.) (…) sau pe portalul fiipregătit.ro şi să verifice filmele şi indicaţiile (…) Şi pentru populaţie acest exerciţiu poate să ajute la o recapitulare a modului de reacţie”, a subliniat Arafat.

De asemenea, el a spus că acest exerciţiu este corelat cu realitatea. „Ştim cu toţii că Centrul vechi este o vulnerabilitate mai mare în Bucureşti (…) Scenariul este bazat pe lucruri care sunt corelate cu realitatea. Unele lucruri poate că sunt puse (în exerciţiu, n.r.) pentru a face scenariul mai dificil”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, el a anunţat că maratonul şi meciul de fotbal programate să se desfăşoare în acest weekend în Bucureşti nu vor fi afectate de exerciţiul naţional „Seism 2018”.

„Ştiu că sunt două activităţi importante în perioada asta, sâmbătă, duminică, şi anume maratonul şi meciul de fotbal de mâine. Ele nu vor fi afectate de acest exerciţiu”, a mai arătat Arafat.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top