Connect with us
Trucia vrea să producă arme nucleare, Erdogan consideră inacceptabil că le este interzis

Externe

Recep Tayyip Erdogan: Ankara ar putea interzice importul unor bunuri din Israel

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat marți că Ankara ar putea interzice importul unor bunuri din Israel din cauza uciderii de către forţele israeliene a unor protestatari palestinieni la frontiera cu Gaza la mijlocul lunii mai.

Erdogan, care candidează pentru un nou mandat de preşedinte la alegerile din iunie, a găzduit săptămâna trecută o reuniune a liderilor ţărilor musulmane, care au condamnat evenimentele din Gaza de la 14 mai, când peste 60 de palestinieni au fost ucişi, şi decizia SUA de a-şi muta la Ierusalim ambasada din Israel.

Vorbind cu jurnaliştii la bordul avionului care l-a adus duminică din Bosnia înapoi în Turcia, Erdogan a spus că Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), care are 57 de membri, a recomandat impunerea unui boicot asupra produselor israeliene.

Citește și: Un responsabil Hamas a confirmat că cei mai mulți protestatari uciși în Fâșia Gaza aparțineau acestei grupări

„Sper că ţările membre ale OIAC vor implementa decizia de boicot, aşa cum prevăd recomandările. Prin urmare, niciun produs nu ar mai trebui adus de acolo. Evident, vom analiza situaţia în acelaşi mod”, a spus Erdogan, citat de ziarul Hurriyet.

OCI a reiterat într-o declaraţie adoptată vineri apelul ca ţările membre să interzică „intrarea produselor din coloniile israeliene pe pieţele lor”, făcând referire la bunuri produse în Cisiordania şi Înălţimile Golan ocupate de Israel. Apelul nu viza toate produsele israeliene.

Citește și: Israel, aspru criticat după atacurile de la granița cu Fâșia Gaza

Declaraţia cerea de asemenea „restricţii economice asupra ţărilor, oficialilor, parlamentelor, companiilor sau persoanelor fizice” care urmează exemplul SUA şi îşi mută ambasadele la Ierusalim.

Te-ar putea interesa și: Vladimir Putin a cerut după o discuție cu Președintele Turciei să se renunțe la violență în Fâșia Gaza

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat miercuri ‘să se renunţe la violenţă’ în Fâşia Gaza, la două zile după ce peste 60 de manifestanți palestinieni au murit sub tirurile israeliene.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a ‘subliniat importanţa renunţării la violenţă şi necesitatea stabilirii unui proces eficient de negociere’, se menţionează într-un comunicat al Kremlinului.

‘Este ruşinos că palestinienii au fost atacaţi cu brutalitate sub privirile întregii lumi’, i-a spus la rândul său Erdogan lui Putin, potrivit dpa. Citește continuarea AICI.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top