Fost ofițer de Jandarmerie: „Jandarmeria a orchestrat escaladarea violențelor”

13.08.2018
Fost ofițer de Jandarmerie: „Jandarmeria a orchestrat escaladarea violențelor”

Intervenția în forță a Jandarmeriei Române la protestul din Piața Victoriei, din 10 august, s-a soldat cu circa 450 de răniți. Foarte multe voci au condamnat modul în care s-a acționat.

Zeci de plângeri au fost depuse la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, iar o anchetă este deschisă în acest caz.

Un fost ofițer de Jandarmerie a fost vorbit despre modul de acțiune al instituției, acuzând faptul că jandarmii au incitat protestatarii și nu au respectat procedurile de intervenție la protestul din 10 august.

Iată ce spune acesta:

Ca fost ofiter in Jandarmerie (cu liceu militar, Academie si 7 ani in operativ, pot sa emit o serie de pareri pertinente asupra celor intamplate ieri, 10 August, in Piata Victoriei, cu privire la actiunea Jandarmeriei, care, din punctul meu de vedere, poarta vina pentru ce s-a intamplat:

– Jandarmeria, in zilele premergatoare protestului, a INCITAT protestatarii, prin comunicate de presa belicoase, dublate de declaratiile unor fruntasi PSD, care au promis represalii dure la adresa manifestantilor (care s-au concretizat) ;

– Jandarmeria a INCITAT manifestantii atat prin aducerea unui numar exagerat de luptatori la inceputul protestului, cat si prin dotarea afisata de catre dispozitivul Jandarmeriei- nu s-a respectat principiul GRADUALITATII, dispozitivul afisand o atitudine fatis OFENSIVA.

Aici se mai impune o precizare, pentru ca tot se face mare tam-tam referitor la furtul celor 2 arme: din cate stiu eu, la misiunile de AROP (Asigurare si Restabilire a Ordinii Publice), ca si cutuma, nu se poarta armamentul individual din dotare (pot sa fie inarmati cu arme de foc ofiterii/comandantii de subunitati, dar mai rar trupa), tocmai pentru a PREVENI astfel de incidente.

Ceea ce ma face sa cred ca cei care au intocmit Planul de Actiune au luat in calcul FOLOSIREA ARMAMENTULUI DIN DOTARE impotriva manifestantilor.

Fost ofițer de Jandarmerie: Nu s-a respectat principiul Proporționalității

– Jandarmeria nu a respectat principiul PROPORTIONALITATII, printr-un raspuns disproportionat la actiunile manifestantilor; astfel, au inceput utilizarea gazelor lacrimogene undeva intre orele 16-17, cand multimea era pasnica, mai putin cativa agitatori care aruncau CU PET-uri (pet vs. luptator echipat complet in echipamentul de protectie= gaze pentru toata Piata).

Au mai incitat manifestantii si prin deplasarea unei coloane de luptatori (din care au fost agatati acei doi nefericiti care au fost batuti de catre manifestanti) PRIN MIJLOCUL PROTESTATARILOR – geniul militar care a decis miscarea respectiva ar trebui sa-si schimbe cariera.

Nici nu mai intram in analiza actiunilor individuale ale unor luptatori, care au agresat oameni care NU erau violenti.

– PROCEDURILE SPECIFICE prevad ca, in astfel de situatii, in care in masa de demonstranti exista persoane /grupuri violente SE PROCEDEAZA LA IZOLAREA SI EVACUAREA TURBULENTILOR, nu la interventia nediscriminata asupra intregii mase a manifestantilor;

– Este evident ca Jandarmeria a anticipat /dorit/ pregatit si orchestrat escaladarea violentelor.

– Cine au fost agitatorii? Ultrasii? Oamenii PSD-ului trimisi sa provoace violente? Romani satui de un infect de Guvern? Altii cu alte interese politice? Probabil toate la un loc.

Dragi FOSTI colegi de Academie, ofiteri, care ati participat aseara la reprimarea violenta a romanilor de buna-credinta si pe care v-am vazut in dispozitiv privind imaginile live din celalalt capat al Europei, stiti voi, exista o galerie a marilor personalitati militare din istoria acestui popor:

Averescu, Ecaterina Teodoroiu, Antonescu, Milea (care a fost asasinat pentru ca a refuzat reprimarea militara a manifestantilor in ’89), Trosca, mortii de la Otopeni din’ 89, iar mai recent, mari personalitati cum ar fi Andreescu sau Bunoaica. Si alte sute de mii de militari-eroi ai Romaniei.

VOI NU O SA VA REGASITI NICIODATA IN RESPECTIVA GALERIE. O sa fiti in cealalta, alaturi de tortionari, securisti, corupti (cum au fost mai toti sefii Jandarmeriei de dupa Andreescu si alte sute de condamnati penal pentru coruptie).

Si inca ceva- rugati-va sa nu vina ziua cand, in loc de 200.000 de oi, veti avea in fata 50.000 de lupi”, a scris Banu pe Facebook.

Bilantul ranitilor de la protestul Diasporei din Piata Victoriei a ajuns la 452, dintre care 70 au fost spitalizati. Printre raniti se numara si 24 jandarmi.

Dintre cele 452 de persoane care au avut nevoie de ingrijiri medicale, 65 au fost transportate la spital. Printre acestea se numara si noua jandarmi”, a scris fostul jandarm Alin Banu, pe contul său de Facebook.

Citește și: Carmen Dan: intervenția în forță a jandarmilor pe deplin justificată

Citește și: Mitingul Diasporei: Cine a aprobat intervenția în forță a jandarmilor