Connect with us
Iohannis cedo

Politic

Iohannis a discutat cu președintele CEDO. Concluziile despre grațiere și condițiile din închisori

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președintele CEDO pe tema modificării Codului Penal și a grațierii.

Șeful statului a spus că nu poate fi vorba de o amendă de 80 de milioane de euro din partea CEDO pentru România pentru condițiile din închisori.

Iată ce a spus președintele!

Am discutat și cu președintele CEDO și cu secretarul Comisiei de la Veneția. Toată lumea mă întreabă ce se întâmplă la voi în țară. La noi s-a vehiculat discuția despre posibile amenzi de la CEDO. Pot să lămuresc câteva lucruri. Această decizie pilot va fi redactată și va fi făcută cunoscută în prima jumătate a acestui an și se va referi la situația din închisori. Se va arăta ce nu funcționează, unde sunt problemele, se va da un termen generos pentru a găsi soluții. Următoarea soluție va fi să găsim un pachet de măsuri care vine să îmbunătățească situația din închisori.

Grațierea este doar o posibilă soluție, o mică parte din pachet. La noi acasă problema s-a pus în mod total greşit (…) Nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Graţierea face sens dacă e făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament. O altă procedură poate fi că deținuții să se plângă la noi și să găsească soluții. Nu e nicio presiune din partea CEDO, despre partea de sancțiuni sau amenzi, așa ceva nu se pune în discuție acum.

Pot să va spun cu toată claritatea că nu există nicio amendă. Ca să înțelegeți mai bine, dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerințele CEDO și CE, toate dosarele vor fi returnate României, care să le rezolve intern. Doar dacă nu se rezolvă problema, aceste dosare ar rămâne la CEDO și ar fi lucrate individual. Nu poate fi vorba despre o amendă de 80 de milioane. A făcut cineva un calcul pe colțul mesei, dintr-o speță care s-a referit la Italia. Nu știe nimeni câți deținuți ar avea dreptul la o compensație. Haideți să vedem ce dorește CEDO de la noi. Rezolvăm problema acasă.

Nu este treaba Administrației prezidențiale să se ocupe de aceste chestiuni. De asta trebuie să se ocupe Ministerul Justiției

Eu totuși cred într-o abordare rațională din partea Guvernului și a majorității parlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că ”până şi domnul Grindeanu” este îndreptăţit la o opinie în PSD, referindu-se la comentariul făcut de primul-ministru după ce a citit scrisoarea şefului statului referitoare la iniţierea referendumului pe tema luptei anticorupţie.

În ceea ce privește proiectul de buget, președintele a precizat că „indiferent de jocurile politice, cu securitatea natională nu are voie saăse joace nimeni, nici măcar cei care au impresia că ei conduc acum lucrurile”.

Declarația vine în contextul în care se Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de faptul că SRI are un buget mai mare.

Știre inițială

Iohannis va avea la Strasbourg, o întâlnire cu preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În cadrul acestei întâlniri, şeful statului va cere un „punct de vedere clar” cu privire la OUG-urile pe tema graţierii şi modificării legislaţiei penale, în condiţiile în care majoritatea parlamentară invocă decizii ale CEDO pentru a promova aceste acte.

Citește și: Proteste în mai multe orașe împotriva proiectelor de ordonanţă vizând graţierea: ”La închisoare, nu la guvernare”

Citește și: Klaus Iohannis solicită Guvernului să retragă ordonanțele privind grațierea și modificarea Codului Penal

Potrivit surselor citate, preşedintele va dori să obţină, prin consilierii săi, şi informaţii de la CEDO cu privire la decizia pilot de sancţionare a României în cazul condiţiilor din penitenciare.

1 Comment

1 Comment

  1. grosu

    2017-01-25T11:02:59+02:00 at 11:02

    Asa si este :nu-i traba presdentiei,el are treaba doar cum sa faca ca poporul roman sa o duca cat mai rau iar el pentru ca este neamt sa o duca ca un nabab.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top