Știri
Principesa Margareta, gest incredibil. Ce a făcut lângă sicriul Regelui Mihai
Imagini extrem de emoționante miercuri pe aeroportul Henri Coandă acolo unde sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost adus în țară pentru a fi condus pe ultimul drum, la Curtea de Argeș.
Sicriul a fost coborât din avionul care l-a adus din Elveția și a fost pus pe un catafalc. A fost momentul în care Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a izbucnit în lacrimi.
Principesa și-a ascuns apoi chipul în palmă. Copleșită de emoție, ulterior, Principesa s-a așezat pe un scaun. După câteva minute, o altă fiică a Regelui a izbucnit la rându-i în hohote de plâns.
Citeşte şi Lungul drum al Regelui Mihai. Fostul Principe Nicolae, prezent pe aeroport
Regele Mihai este adus astăzi în România, din Elveția. Sicriul va fi adus pe Aeroportul Otopeni, de unde va porni către Castelul Peleș.
”Dimineaţa extrem de rece pe Aeroportul Internaţional Geneva. O dimineaţă cu totul neobişnuită. Deoarece autorităţile elveţiene nu au permis transmisia live de pe pistă, rezum mai jos cele întâmplate:
Cortegiul funerar, deschis de maşină funerară, urmată de maşinile ASR Principesei Elena, Principesei Sofia şi domnului Alexander Nixon, alături de colaboratorii Casei MS Regelui (doamna Constantă Iorga, ultima sa secretara executivă; domnişoara Ada Lungu şi cu mine), precum şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, şi ofiţerul SPP care a avut în pază trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale până astăzi, a intrat pe pista aeroportului Geneva la ora 05:00 (ora locală).
Pe pistă, se aflau pentru întâmpinare avionul militar, tip C-27J Spartan, al Forţelor Aeriene Romane (Pilot Comandant, Comandor Ion Staiculescu), reprezentantul Guvernului României (dl Secretar de Stat Victor Opaschi) şi al MApN (General Locotenent Laurian Anastasof), o Gardă de Onoare formată din 11 militari din Regimentul 30 Gardă, o delegaţie din partea Guvernului Cantonului Geneva, precum şi delegaţii din partea Ambasadei, respectiv Misiunii României.
Ceremonia a început cu intonarea imnurilor roman şi elveţian, Garda de Onoare îmbarcând sicriul, purtând deasupra Stindardul Regal. Delegaţia s-a îmbarcat ultima. La ora 6:00 are loc decolarea, pentru că la 11:00 ora României să aterizăm pe aeroportul Henri Coandă.
Sunt profund emoţionat de momentul aterizării. Din 5 decembrie şi până astăzi, am fost aproape mereu (mai puţin luni şi marţi, când m-am deplasat în mai multe localităţi pentru formalităţi administrative) alături de Majestatea Sa pe ultimul sau drum din Exil spre casă.
Odată ce aterizăm la Bucureşti, colegii mei din personalul Familiei Regale, alături de colaboratori şi voluntari care şi-au oferit sprijinul benevol, dar şi toţi cei implicaţi în angrenajul Funeraliilor Naţionale din partea instituţiilor de stat, vor duce mai departe această misiune.
Din momentul aterizării la Bucureşti, Regele, în a cărui lumină am stat, devine pe veci una cu Țara” este mesajul publicat de Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale.
Programul ceremoniilor de miercuri
De la aeroport, cortegiul se va îndrepta spre Palatul Peleş atât de drag fostului suveran. Este şi locul în care vor putea să îşi ia rămas bun, demnitarii şi reprezentanţii diplomatici.
Oamenii de rând, care îl regreta pe Mihai I, vor avea ocazia să se roage la catafacul de la Palatul Regal, abia miercuri seară, după ora 21:00.
Începând cu ora 11:00, la Aeroportul Otopeni, în salonul Oficial, cortegiul funerar al Regelui Mihai I va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de militarii Gărzii de Onoare.
Sicriul cu trupul neînsufleţit va pleca spre Castelul Peleş
Acolo se va oficia o slujbă după care trupul Majestăţii Sale va fi transportat la Palatul Peleş. Aici, nu este permis accesul publicului.
Cortegiul se va deplasa către Sinaia fără oprire, însă va încetini în fiecare localitate. La ora 14:00, sicriul regal va fi aşezat în Holul de Onoare al Palatului Peleş. Aici, vor avea acces doar oficialităţile de rang înalt, printre care preşedintele Klaus Iohannis.
Seara, în jurul orei 18:00, cortegiul va pleca spre Bucureşti pe acelaşi traseu. Ar trebui să ajungă în Capitala două ore mai târziu şi va trece pe sub Arcul De Triumf. Circulaţia va fi restricţionată în zonă, dar şi pe arterele alăturate. Traficul va fi oprit progresiv apoi până la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Regele Mihai este adus astăzi în România
Publicul poate urmări de pe marginea drumului trecerea coloanei mortuare care va trece pe sub Arcul de Triumf, în jurul orei 20:00.
Ultima dată când Regele Mihai I a trecut pe sub Arcul de Triumf a fost acum un sfert de secol, în aprilie 1992 când politicienii vremii încercau să-l îndepărteze cu orice preţ de simbolul României.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va ajunge miercuri la Palatul Regal unde va rămâne până sâmbătă, în Sala Tronului.
Casa Regală a permis accesul publicului chiar de miercuri seară în spaţiul în care se afla catafalcul, cu rugămintea ca oamenii să se îmbrace în ţinute închise, să nu îşi facă fotografii lângă sicriu, să nu vină însoţiţi de copii mici şi să lase florile la intrarea în Palat.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus în ţară cu o aeronavă militară
Sâmbătă dimineaţa, în faţa statuii lui Carol I, primului rege al României, va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Sicriul Majestăţii sale va fi urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar, iar cortegiul funerar îl va însoţi pe ultimul rege al României până în Dealul Mitropoliei unde va avea loc slujba de înmormântare.
Traficul va fi restricţionat în zona începând între orele 8:00 şi 14:00 din Calea Victoriei până în Dealul Mitropoliei. Cortegiul merge la pas pe Splaiul Independenţei, Bulevardul Unirii. Publicul care doreşte să fie prezent poate ajunge pe jos în zonă.
Sluja de înmormântare de la Patriarhie va dura aproximativ două ore şi va fi oficiată de Preafericitul Daniel. Aici, au acces, doar membrii Casei Regale. Oamenii vor putea însoţi cortegiul funerar începând cu ora 14:00 către Gara Regală Băneasa.
Circulaţia va fi din nou restricţionată progresiv din Piaţa Unirii, Universitate, Romană, Victoriei până la Piaţa Presei Libere şi Fântâna Mioriţa.
Gara Regală Băneasa este un obiectiv important în traseul funeraliilor majestăţii sale Regele Mihai I, aşa că autorităţile s-au mobilizat: este reparat pavajul, sunt toaletaţi copacii din jur, iar parcarea pe platou va fi interzisă începând de vineri 15 decembrie la ora 16:00. Aici va fi garat şi Trenul Regal care va transporta sicriul la Curtea de Argeş.
dumitru
26 decembrie 2017 at 15:36
Nu e Principesa Margareta ci Maria