Connect with us
război

Știri

Război în apropierea României?! Avertismentul președintelui: „O armată teroristă…”

Relațiile dintre Turcia și Statele Unite ale Americii se deteriorează. Președintele Recep Tayyip Erdogan a transmis amenințări dure administrației americane, din cauza unei decizii luate de Washington în ceea ce privește Siria.

Astfel, Erdogan a amenințat că „va ucide din faşă” forţa frontalieră pe care Washingtonul intenţionează să o înfiinţeze în Siria, forţă formată în special din combatanţi kurzi, pe care Ankara îi consideră „terorişti”, scrie Agerpres.

America a recunoscut că este pe cale să constituie o armată teroristă la frontiera noastră. Ce ne revine nouă, celorlalţi, este să ucidem din faşă această armată teroristă”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs înflăcărat, la Ankara.

Coaliţia condusă de Washington pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) a anunţat duminică înfiinţarea acestei „Forţe de securitate frontalieră”, formată în parteneriat cu combatanţi kurzi şi arabi.

Obiectivul este de a „împiedica resurgenţa SI”, potrivit coaliţiei, care îi susţine militar în Siria pe combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS).

Forţa frontalieră, formată din 30.000 de oameni, ce se va constitui „pe parcursul anilor următori”, va fi compusă pe jumătate din membri ai FDS, iar restul efectivelor vor fi recruţi noi.

FDS sunt dominate de Unităţile pentru apărarea poporului kurd (YPG), o miliţie kurdă considerată de Turcia o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie kurdă ce duce din 1984 un sângeros război de gherilă împotriva regimului de la Ankara.

Purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, a acuzat SUA că, prin constituirea acestei forţe frontaliere, „se joacă cu focul”.

Preşedintele turc a atenţionat luni că forţele armate ale Turciei sunt „gata să lanseze o operaţiune în orice moment” împotriva bastioanelor YPG din Afrine şi Minbej, în nordul Siriei.

„Pregătirile sunt terminate, operaţiunea poate începe în orice moment”, a afirmat Erdogan, adăugând că „operaţiunile vor continua până când nu va rămâne niciun terorist”.

Turcia a lansat o primă ofensivă în nordul Siriei în august 2016, pentru a-i respinge spre sud pe jihadiştii din SI, dar şi pentru a contra expansiunea teritorială a miliţiilor kurde.

Dacă Turcia vede în YPG nişte „terorişti”, SUA consideră această forţă una dintre cele mai eficiente în lupta la sol împotriva SI în nordul Siriei.

Susţinute de aviaţia coaliţiei internaţionale, FDS au fost astfel vârful de lance în recucerirea, anul trecut, a oraşului Raqqa, bastion al SI în nordul Siriei.

Această divergenţă cu privire la miliţiile kurde a contribuit puternic la tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi SUA, altfel aliate în cadrul NATO.

Papa Francis avertizează cu privire la un război nuclear

Papa Francisc a spus luni că se teme de pericolul unui război nuclear şi că, în opinia lui, lumea se află acum „la limită”.

El a făcut acest comentariu înaintea vizitei în Peru şi Chile, ca urmare a alarmei false care a vizat statul Hawai, sâmbătă, şi a provocat panică în rândul locuitorilor.

Întrebat dacă este îngrijorat privind izbucnirea unui război nuclear, Papa Francisc a spus: „Cred că suntem la limită. Chiar îmi este teamă de asta. Un accident este suficient să precipite lucrurile”.

El nu a făcut vreo menţiune la adresa Hawai sau Coreea de Nord.

În timpul îmbarcării pentru Chile, oficialii de la Vatican au înmânat reporterilor exemplare ale unei fotografii făcute în 1945 în care apare un băiat japonez ducând pe umeri fratele ucis în urma atacului nuclear al Statelor Unite asupra Nagasaki.

Citește și: Părintele Argatu, profeţie teribilă! Aproape tot Bucureştiul se va afla sub dărâmături

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top