Connect with us
Șeful jandarmilor care a coordonat acțiunea din 10 august din Piața Victoriei: „Îmi cer scuze”

Știri

Șeful jandarmilor care a coordonat acțiunea din 10 august din Piața Victoriei: „Îmi cer scuze”

Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat activitatea jandarmilor în timpul protestului de vineri seară din Piața Victoriei, a vorbit despre aceste evenimente. De asemenea, acesta a făcut lămuriri cu privire la cazul turiștilor israelieni agresați de forțele de ordine.

Acesta spune că jandarmii au acționat astfel pentru că aveau informații că huliganii fug din Piața Victoriei cu taxi-urile. Mai mulți turiști israelieni au fost dați jos dintr-un taxi, puși la pământ și agresați de ctre jandarmi.

Activitățile punctuale, precum cea cu israelienii, fac obiectul cercetării, sunt convins. Aici e vorba de o situație după ce s-a intervenit pentru restabilirea ordinii. Acolo era o zonă unde foarte multe persoane acționau asupra forțelor de ordine.

Cei care acționau în zona respectivă au observat că atunci când ne-am dus cu efectivele, o parte foloseau taxi-urile pentru a pleca din zonă. Ca o măsură a noastră, pentru a-i identifica, a fost să verificăm zona cu taxi-urile.

Îmi cer scuze pentru cei care au suferit în mod gratuit în urma intervenției. Accept că e posibil să fi existat și asemenea cazuri.”, a declarat Laurențiu Cazan la TVR.

Citește și: Mai mulți participanți de la protestul din 10 august au ajuns din nou la spital: „Am o durere care nu trece deloc”

De asemenea, coordonatorul dispozitivelor de jandarmi a mai spus și că că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost încă de la începutul mitingului în centrul de comandă de la Guvern. Mai mult, decizia de a emite ordinul s-a luat cu trei ore înainte de momentul în care Brigada Specială a invervenit în forţă şi a eliberat piaţa.

Citește și: Raed Arafat, prima reacție după protestele din 10 august: „Multe persoane fără simptome solicită analize”

450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD în urma protestelor din 10 august, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme.

Ce spune Jandarmeria Română despre gazele folosite la protestul din 10 august

Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive sunt achiziţionate exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, iar aceste substanţe sunt folosite de majoritatea forţelor de ordine din ţările europene, a informat miercuri Jandarmeria Bucureşti.

„Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive – spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartuşe iritant lacrimogene – sunt achiziţionate de către instituţia noastră exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii.

Menţionăm totodată că aceste substanţe sunt folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene”, se arată într-o precizare transmisă de Jandarmeria Bucureşti, în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind substanţele iritant lacrimogene.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top