Connect with us
Traian Băsescu a anunțat înaintea vizitei la Chișinău că proiectul de țară al Partidului Mişcarea Populară este unirea României cu Republica Moldova.

Știri

Traian Băsescu anunță când se împlinește unirea României cu Moldova

Traian Băsescu a anunțat înaintea vizitei la Chișinău că proiectul de țară al Partidului Mişcarea Populară este unirea României cu Republica Moldova.

Fostul președinte al României a oferit și o dată estimativă despre când se va întâmpla acest lucru.

„Estimez ca acest obiectiv istoric să se înfăptuiască în 5-6 ani. Mulți spun că nu este posibil așa ceva. Eu susțin că se poate. Și proba că se poate este, poate surprinzător pentru unii. Rezultatul din alegerile prezidențiale din urmă cu două săptămâni din Republica Moldova, dar și prevederi ale Actului Final de la Helsinki din 1975, în baza căruia s-a reunificat Germania și au apărut Cehia și Slovacia ca state separate. Drumul spre uniunea vamală a lui Putin este drumul pentru oligarhi, iar drumul spre Uniunea Europeană este drumul către valori”, spus Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Acesta a vorbit despre o posibila nire in contextul in care in 2005 doar 10% dintre moldoveni erau pro Europa. În 2015, 48% și-au exprimat dorința de a o avea pe Maia Sandu președinte. Astfel, unirea României cu Moldova este aproape.

„În 2005, pentru că m-a interesat acest subiect al unirii, s-au făcut cercetări sociologice în Republica Moldova. Trei la sută dintre locuitori erau pentru unire și vreo 10 la sută pentru un drum spre Europa, în condițiile unei populații sovietizate. Nu am putut în timpul cât Tăriceanu a fost premier. Dar în perioada guvernului Boc, am stabilit o strategie de derusificare a Republicii Moldova.

Data în care unirea României cu Moldova va fi posibilă

Am făcut-o mărind numărul de burse acordate tinerilor din Republica Moldova de la 100 la 5.000 în fiecare an. Am modificat și Legea cetățeniei, acordând la simplă cerere cu depunerea unor acte cetățenia română tuturor acelora care și-o pierduseră fără voia lor. Asta până la a patra generație.

Citește și: Ministrul Sănătății a anunțat un control la Spitalul Sfânta Maria
Ca urmare, în România se află la studii, în prezent, 20.000 de tineri din Republica Moldova. Iar prin al doilea pilon, cel cu cetățenia, 500.000 de cetățeni din Republica Moldova au căpătat-o și pe cea românească. Rezultatul: s-a trecut de la puțin peste 10 la sută în 2005 la 48 la sută la recentele alegeri prezidențiale, pro România, pro Europa”, a punctat Traian Băsescu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top