Connect with us

Știri

Obiceiuri neștiute de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În fiecare an în ziua de 29 august creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este una dintre cele mai mari sărbători al românilor, așadar există și o mulțime de obiceiuri mai mult sau mai puțin știute care se respectă în această zi.

Obiceiuri neștiute de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei și al lui Zaharie și este cunoscut drept „Inaintemergătorul”. El este cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Ioan Botezătorul un Sfânt extrem de iubit și apreciat în religia creștin-ortodoxă și are închinate mai multe zile de sărbătoare pe tot parcursul anului. Cea de pe 29 august este cea mai mare dintre toate. Tăierea capului Sf Ioan Botezatorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe 31 august.

Cu siguranță toată lumea știe că în ziua aceasta nu se lucrează, nu se spală și nu se fac munci ale câmpului. totuși, există și multe alte tradiții și obiceiuri mai puțin știute. Acestea se țin cu sfințenie de bătrâni, însă odată cu trecea timpului au încetat să mai fie transmise din generație în generație. Astfel tot mai puține persoane ajung să le cunoască și să le respecte în continuare.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri neștiute este acela de a duce la biserică, spre sfințire, mere, pere, castraveți și struguri. Aceste fructe se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Fructele se împart în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii și nu numai. Pachete cu struguri și pâine caldă se împart și pentru bunăstarea familiei, pentru liniște în casă și pentru spor la toate activitățile pe care le întreprindem.

Obiceiuri nestiute de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Obiceiuri nestiute de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Citește și: Ce este INTERZIS sa faci pe 29 august, de Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Poate toată lumea știe că este bine să postești în această zi, însă puâini sunt cei care știu că este ideal să ținem post negru și să consumăm doar o turtă de mălai sau grâu. Acest obicei se ține în special pentru sănătate și iertarea păcatelor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii nu se mai consumă nimic, decât apă, până ziua de după Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Este absolut interzis în această zi de mare sărbătoare să consumi vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi tragică pentru cel care i-a prevestit venirea în lume. Și varza este interzisă pentru consum, doarece pe această legumă s-ar fi tăiat capul sfântului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează forma capului care a fost tăiat.

Citește și: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce să nu faci pe 29 august

Nu se taie cu cuțitul, tot din respect pentru marea sărbătoare a creștinilor, așa că poți găsi prin casă alte unele cu care împarți în două fructele sau legumele.

 

 

Sunt Cristina Bosioc și de 5 ani fac parte din echipa HUFF de 5 ani. În 2015 pășeam pe porțile redacției în postura de redactor pentru Revista Teo, mai apoi am fost promovată ca redactor șef, iar din 2019 conduc site-ul HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top