Mousse-ul de ciocolată este un desert franțuzesc extrem de apreciat, care ajuns preferat și în rândul românilor. Celebrul mousse de ciocolata și-a făcut intrarea oficială în lumea gastronomiei în Franța anului 1820, când reputatul chef Viard publica o asemenea rețetă în cartea sa ”Le cuisinier royal”. De-a lungul timpului, creativitatea cofetarilor a făcut ca mousse-urile să capete o viață a lor, chiar și în absența ciocolatei.
Pentru o rețetă delicioasă, foarte importantă este ciocolata pe care o folosiți. Ciocolata aleasă trebuie să aibă minim 70% conținut de cacao. În caz contrar, un conținut prea mic de cacao va duce la lichefierea cremei. În același timp, nu este indicat nici un conținut prea mare de cacao (mai mare de 90%) și asta pentru că textura cremei va căpăta o textură de budincă.
Înainte de orice, ciocolata se rupe în bucățele mici și se amestecă într-un bol de sticlă cu 50 de ml din frișca lichidă. Bolul cu ciocolată și frișcă se așează pe bain-marie (baie cu aburi) și se amestecă în mod constant, până când ciocolata se topește în totalitate.
Când ciocolata s-a topit, se ia bolul de pe baia de aburi și se adaugă treptat apă fierbinte (60 ml), dar se amestecă încet în continuu.
Următorul pas pentru prepararea rețetei originale de mousse de ciocolată este să amesteci la mixer gălbenușurile de ou cu zahărul pudră, până în momentul când obții un amestec omogen. Amestecul obținut se adaugă peste amestecul de ciocolată și frișcă lichidă și se amestecă rapid pentru a se evita coagularea gălbenușului de ou.
Separat, într-un bol se amestecă albușurile de ou cu un praf de sare, până obții o spumă consistentă. Acum, treptat, peste albușuri se adaugă zahărul cristalizat și se amestecă bine până când observi că ai obținut o cremă lucioasă de bezea.
Într-un alt bol, amestecă restul de frișcă lichidă, care ți-a rămas, până obții o cremă consistentă.
Amestecul de ciocolată, după ce s-a răcit, se pune la frigider pentru 10 minute.
Următorul pas este să amesteci ciocolata cu frișcă și cu crema de bezea. Amestecă-le bine cu ajutorul unei spatule din silicon.
Amestecul obținut este mousse-ul de ciocolată. La final distribuie amestecul în pahare sau căni și pune-le la frigider pentru cel puțin o oră înainte de consum.
Poftă bună!
Acest articol a fost actualizat la: 2021-08-20T17:00:57+03:00 17:00
Acest site foloseste cookies.
Read More