Rețete de Paște: Prăjitura Baiadera

16.04.2020
Rețete de Paște: Prăjitura Baiadera

Baiadera este o prăjitură gustoasă, cu un aspect plăcut, care va arăta perfect pe masa de Paște, printre alte bunătăți. Se prepară ușor, nu necesită coacere și poate fi făcută chiar și de bucătăresele cu mai puțină experiență.

Rețete de Paște: Prăjitura Baiadera. Ingrediente

  • 300 de grame de zahăr
  • 150 de ml. de apă
  • 150 de grame de nuci fin măcinate
  • 150 de grame de unt
  • o lingură de cacao
  • o lingură de esență de vanilie
  • 100 de grame de ciocolată cu lapte
  • două linguri de smântână pentru frișcă
  • o lingură de ulei
  • 250 de grame de biscuti macinati/150 de grame de margini (resturi) de prăjituri diverse și 100 de grame de biscuiți măcinați

Rețete de Paște: Prăjitura Baiadera. Mod de preparare

Se pun pe foc apa și zahărul pentru sirop și se lasă aproximativ 4-5 minute după ce încep să fiarbă, după care se adaugă nucile și se mai lasă la fiert un minut; se îndepărtează de pe foc și se adaugă peste sirop biscuiții măcinați (și, eventual, resturile de prăjituri). Se adaugă în compoziție untul și se amestecă până se topește complet.

Compoziția obținută se împarte în două, iar în una dintre ele se adaugă o lingură de cacao; aluatul trebuie să fie nelipicios și ușor de modelat.

Cealaltă jumătate de compoziție se adaugă într-o tavă de 20×26 cm, căptușită cu folie alimentară; se adaugă peste aceasta aluatul cu cacao bine netezit; cel mai ușor de făcut asta este cu degetele unse cu ulei.

Prăjitura se lasă la răcit până când se va întări bine. Se pregătește glazura de ciocolată topită pe baie de aburi, amestecată cu smântână și o lingură de ulei. Se răstoarnă din tavă blatul, se îndepărtează folia de aluminiu și se adaugă crema.

Prăjitura poate fi tăiată și servită după ce se întărește glazura. Poftă bună!