Rețete de Paști: cozonac ca la bunica

10.04.2020
Rețete de Paști: cozonac ca la bunica

Ce ar fi Paștele fără cozonacul tradițional? Uite aici o rețetă de cozonac ca la bunica.

Rețete de Paști: cozonac ca la bunica

Cozonacul nu lipsește de pe nicio masă în zilele de Paști. Nici nu ar trebui. Hai să vedem cum se prepară acest desert atât de iubit de români.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 7 ouă
  • 70 gr drojdie
  • 500 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • 125 g unt
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • coajă rasă de lămâie
  • caco
  • 200 gr nucă
  • stafide
  • rahat

Mod de preparare:

Se încălzește laptele, se dizolvă zahărul, esența de vanilie, esența de rom și coaja de lămâie în el.

Se freacă drojdia cu o linguriță de zahăr până la omogenizare. Se amestecă totul cu o lingură de făină. Se lasă la dospit maiaua până are un volum dublu.

Se topește untul în ulei, apoi se ia de pe foc. Se separă gălbenușurile de la 6 ouă și se presară o linguriță de sare pe ele pentru a se îngălbeni mai mult.

Făina se pune în vasul de frământat aluatul. După ce se dospește maiaua, se așează în mijlocul făinii și se amestecă. Laptele cald se adaugă încet până se omogenizează compoziția.

Se adaugă cele 6 gălbenușuri și se amestecă în continuare. La omogenizare se adaugă uleiul călduț și untul topit. Se frământă până nu se mai lipește de mână coca și apar mici „bășici” în aluat.

Când este gata, se acoperă cu un prosop vasul și se lasă să crească până își dublează volumul.

Se va pregăti umplutura. Se bat albușurile spumă, se pune zahăr și cacao după gust, nuca, stafidele și rahatul.

Odată ce coca și-a dublat volumul, se împarte compoziția în două tăvi mai mari sau trei tăvi mai mici. Se dă la copt la foc mediu pentru 50-60 minute.

Nici că se putea mai ușor de preparat acest cozonac ca la bunica!

Poftă bună!