Connect with us
VIDEO Patriarhul Daniel: "Biserica suferă mult deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în același lăcaș de cult cu credincioșii"

Știri

VIDEO Patriarhul Daniel: „Biserica suferă mult deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în același lăcaș de cult cu credincioșii”

„Biserica suferă mult deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în același lăcaș de cult cu credincioșii”, afirmă Patriarhul Daniel într-un mesaj transmis de Paști. El spune că în această vreme de pandemie cu noul coronavirus, când autorităţile sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii, „casele credincioşilor devin paraclise, care, prin rugăciune, ţin legătura cu bisericile”.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj video de Paști în care le transmite oamenilor „să rămână în comuniune de rugăciune”.

„Anul acesta serbăm Sfintele Paști într-o vreme de tristețe, într-o vreme de pandemie, care răspândește oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire și de moarte, iar autoritățile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeași biserică, în același locaș de cult cu credincioșii. În acest sens, casele credincioșilor din parohii devin paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, țin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credința comună în Hristos cel răstignit și înviat”, mai spune Patriarhul Daniel.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, iar slujbele vor fi oficiate fără enoriași, în condiţiile restricţiilor impuse de decretarea stării de urgenţă din cauza COVID-19.

Marcel Vela Vela a anunțat marți seară că, potrivit unui acord MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi „pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

Câteva ore mai târziu, Marcel Vela a anunțat că acordul încheiat de Ministerul de Interne cu Biserica Ortodoxă a fost modificat, astfel că oamenii nu vor putea lua parte la slujbe nici în incinta, nici în afara bisericilor, pâinea sfințită va fi împărțită de voluntari ai bisericii, ci nu de polițiști, așa cum era inițial, în timp ce Lumina va fi distribuită în noaptea de Înviere tot de clerici și voluntari „în pragul casei sau la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă”.

Noile prevederi ale acordului MAI-BOR sunt că slujbele de Paşte se vor desfăşura fără participarea credincioşilor, așa cum prevăd ordonanțele militare, iar pâinea sfințită (Paştile) și Lumina sfântă vor fi distribuite la locuințele oamenilor de către clerici şi voluntarii din parohii, în zilele de vineri şi sâmbătă şi în prima zi de Paşte, la solicitarea credincioșilor.

Practic, clericii din fiecare parohie, însoțiți de până la 5 voluntari, vor merge din casă în casă pentru a împărți pâinea sfințită și Lumina, în noaptea de Înviere. Singura modificare față de acordul inițial cu BOR este că în această misiune nu mai sunt angrenați polițiștii.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top