Connect with us
Ce sărbătorește miercuri, 30 septembrie, Patriarhul Daniel al României

Știri

Ce sărbătorește miercuri, 30 septembrie, Patriarhul Daniel al României

Zi importantă pentru Patriarhul Daniel și implicit pentru Biserica Ortodoxă Română. Miercuri, 30 septembrie, se împlinesc 13 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel. Ziua va începe cu Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, urmată de un Te Deum unde vor participa membrii Sfântului Sinod și nu numai.

Zi importantă pentru Patriarhul Daniel

Miercuri, 30 septembrie 2020, Patriarhul Daniel împlinește 13 ani de la întronizare. Cu această ocazie, de la ora 12,00, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, se va desfăşura un moment aniversar.  În cadrul acestui moment aniversar vor fi prezentate mesajele din partea reprezentanţilor autorităţilor de stat, precum şi din partea altor instituţii publice.

Liturghie și Te Deum la Catedrala Patriarhală

De la ora 09.00, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va săvârşi Sfânta Liturghie, la care vor participa membrii Sfântului Sinod, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu colaboratorii lor, reprezentanţi ai autorităților centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice și culturale româneşti.

La ora 11.00, după Sfânta Liturghie, va urma Slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei 12 ani de rodnică slujire patriarhală.

Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române pe data de 30 septembrie 2007.

Ce este întronizarea

Întronizarea este o slujbă liturgică prin care un episcop ales este instalat în catedrala sa. La întronizare, începe oficial păstorirea sa în acea eparhie iar el primește titlul în concordanță cu al acelui scaun episcopal. În perioada dintre alegerea sa și întronizarea efectivă, el poartă titlul de „episcop-ales” al acelui scaun.

Potrivit Wikipedia, Patriarhul Daniel, pe numele său de mirea Dan Ilie Ciobotea s-a născut la 22 iulie 1951, în Dobrești, Bara, județul Timiș și este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

A fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007.

Înainte de a ajunge în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel a fost arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Între anii 1990-2007, cât timp a fost la Iași, a înființat o serie de instituții, printre care Facultatea de Teologie Ortodoxă, Dumitru Stăniloae.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top